Naine, kellel on Eesti kõige suurem jõuluehete kogu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Jõuluehted kaupluses Muster.
Pilt on illustratiivne. Jõuluehted kaupluses Muster. Foto: Mihkel Maripuu

Ilmselt igaühel on pööningul või panipaigas üks karp, kus on jõuluehted ja mis detsembrikuus ikka ja jälle välja võetakse. Nii palju jõuluehteid nagu sellel naisel aga vaevalt kellelgi on.

Marika Ploomann on arvatavasti suurim jõulu- ja nääriehete kollektsionäär Eestis. Kogumisega alustas ta juba 15 aasta eest ning kollektsioon täieneb igal aastal. Õrnu klaasehteid koguma inspireeris Marikat juhtum lapsepõlvest, kus verandal seisnud suur ja uhke kuusepuu oli ümber kukkunud ning peres põlvest põlve pärandatud jõuluehted kildudeks purunenud. «Helkiv killupuru oli kõik, mis oli alles jäänud karudest, oravatest, lindudest… Eluks ajaks jäi see hinge,» ütleb Marika.

Alates novembri keskpaigast on Sagadi mõisas asuvas metsamuuseumi näitusesaalis avatud näitus «Kaunistades kuusepuud». Näitusele on jõudnud üle 500 jõulu- ja nääriehet 20. sajandist. Kõik näitusel eksponeeritavad jõuluehted on pärit Ploomanni kogust. 

Näitusel võib näha ehteid, mis on tehtud nii klaasist, helmestest kui papjeemašeest. Väljas on palju erikujulisi ehteid: puuviljad-köögiviljad, käbid, loomad-linnud, muinasjututegelased jne. Kõige vanemateks kaunistusteks näitusel on tsaariaegsed paberist inglikujukesed. 

Näitus on Sagadis avatud kuni 15. jaanuarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles