Ununema kippuvad jõulukombed, mis väärivad kindlapeale taaselustamist (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud.
Jõulud. Foto: www.flickr.com

Jõulude mõte ja tähendus on aja jooksul tublisti muutunud ja mitte tingimata paremuse suunas. Selleks, et jõuda selleni, mida jõulud algselt tähendasid, tasuks taaselustada mõned vanad kombed.

Tee kõik toidud ise

See võib tunduda suure tööna, kuid tegelikult on väga rahuldustpakkuv jõululaupäeval nautida toite, mis on kõik algusest peale omaenese valmistatud. Selliseid jõululaudasid tänapäeval naljalt ei kohta - ikka pärineb poest kas kapsas, verivorst, kõrvitsasalat või piparkoogitainas. Aga tihti ka jõulupraad ja kõik magusroad.

Saada pühadekaarte

Sotsiaalmeedia õitsengu ajastul mõjub käsitsi kirjutatud ja tavapostiga saadetud kaart nagu sõõm värsket õhku - midagi, millel on tõesti ka tähendus, erinevalt napist "Häid jõule!"-soovist Facebooki pildiallkirjas.

Dekoreeri sellega, mis sul olemas on

Ära osta igal aastal juurde mõttetut plastmasskraami, millega oma kodu ehtida. Meie esivanemad kasutasid kodukaunistamiseks väga suures osas seda, mis käepärast oli: ehtsad kuuseoksad, käbid, küünlad, paberist valmistatud ehted, kangast paelad. Punu kuuseokstest pärg ja kaunista näiteks jõhvikate või pohladega. 

Veetke ühiselt aega

See on see, millel on ka aastate pärast väärtust, mitte järjekordne dušigeel või sokipaar. Küpsetage koos piparkooke, võtke ette jõulujalutuskäik, mängige lauamänge. Looge mälestusi. Pange pühadeks ära nutitelefonid ja ärge avage arvuteid.

Tehke ise kingitusi

Ses mõttes, et valmistage need ise. Hea variant on isetehtud maiustused, kodukootud napsud, omakootud sokid, enda kokku pandud retseptivihik, nipiraamat, mis iganes. Valmista heale sõbrale mõnusaid tšilliseid lihakastmeid või oma lemmik-küpsiseid. Valikuid on lõpmatult.

Pange pidulikult riidesse

On inimesi, kes suhtuvad põlglikult kombesse end jõuluõhtul üles lüüa ja pidulik meeleolu luua. Aga miks ei võiks kogu pere end jõuluõhtusöögiks ilusti riidesse panna nagu seda näiteks eelmise vabariigi ajal tehti? Pärast, kui söögid söödud ja kingid jagatud, võib kohvi- ja koogilaua ajaks mõnusad koduriided selga panna ja diivanile kerra tõmbuda. 

Jagage mälestusi

Jõulude ajal saavad tavaliselt erinevad põlvkonnad kokku, mistõttu see on suurepärane aeg meenutada neid, keda enam meiega pole, ja rääkida enneolnud aegadest. Nii õpivad lapsed oma juuri tundma ja hindama.

Tee head

Heategusid võiks mõistagi teha aastaringselt, aga kindlasti peaks neid tegema jõulude ajal. Heategu võib olla kaasinimese abistamine, mõne annetuse tegemine, puudustkannatavatele peredele või lastele jõulukingi tegemine, aga miks ka mitte näiteks metsloomadele söögi viimine või varjupaigakoertega jalutamine. 

Millised on teie pere jõulukombed, ilma milleta poleks jõuluaeg see, mis ta on? Kirjuta sellest kommentaarides või meie Facebooki-lehel

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles