Kuus nõuannet, kuidas sel aastal arukalt jõulukingitusi teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingitused.
Kingitused. Foto: SCANPIX

Suvaline dušigeel, lõhnaküünal ja põdrapildiga kohvikruus pole kindlasti kõige läbimõeldumad jõulukingid maailmas ja õieti pole sellist väga mõtet kinkidagi. Kuidas tänavu pisut arukamalt kingitusi teha?

Jõulusokitäis

Kanada finantsblogija Cait Flanders otsustas perega 2014. aastal kuuse all ootavatest kinkidest loobuda. Selle asemel saab iga pereliige loosi põhjal jõulusokitäie asju, mille kogumaksumus ei tohi ületada sadat eurot. Pereringis võib avaldada soove, mida sokis näha soovitakse, aga see pole kohustuslik.

Läbimõeldud kingid

Kiiruga poeriiulilt haaratud kehahooldustoodete komplekt ei ole läbimõeldud kingitus, suure tõenäosusega see ei meeldigi kingisaajale, sest ta eelistab mõnd teist toodet. Enne, kui kellelegi midagi ostad, mõtle kingisaajale ja sellele, kes ta on ning mida jõuluks soovida võib. Võib-olla on just tema see tüüp, keda rõõmustaks kõige rohkem tema nimel mõnele heategevusorganisatsioonile tehtud annetus?

Tõeline minimalism

Kui päris äärmustesse minna, võiksid paluda end igasugustest kingisaamisnimekirjadest maha arvata. Jah, see võtab ära küll ühe osa meile harjumuspäraseks muutunud jõulukombestikust, aga aitab samas ohjeldada üle piiri läinud tarbimishullust.

Kingi elamusi

Mingi konkreetse paki asemel kingi parem elamusi: suusaretk, kaljuronimine, ükskõik, mis, mis lisab inimese elule väärtust, annab uusi kogemusi, laiendab silmaringi.

Kingi kohalikku

Kui jõulusisseoste teed, eelista kohalike tootjate kaupa. Jah, suure tõenäosusega on välismaine kordades odavam, aga eelistades kohaliku tootja toitu, käsitööd ja muud taolist, teed korraga kingituse kahele inimesele: sellele, kes esemeid toodab, ja sellele, kes selle kingiks saab. 

Olge praktilisemad

Paljudes peredes saavad kõigilt kinke vaid lapsed, täiskasvanud teevad kas loosipakke või on omavaheliste kinkide tegemisest hoopis loobunud. Mõned pered on läinud veelgi kaugemale ja ka lapsed saavad kingiks vaid teise ringi esemeid, uhiuuena poest ei osteta midagi. Seda eelkõige soovist vähendada tarbimist, mitte niivõrd soovist raha kokku hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles