Asjalik juhis: verivorstitegu pole mingi raketiteadus

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verivorst.
Verivorst. Foto: Postimees/Scanpix

Omavalmistatud verivorst maitseb kindlasti paremini kui poekraam, pealegi on vorstitegu üsna lihtne kunst, millega küll igaüks hakkama peaks saama.

Verivorstikomme on meieni jõudnud üsna praktilistel põhjustel: ajalooliselt oli nii liha kergem pikemalt säilitada, samuti sai sinna ära kasutada kõik loomsed saadused. Tänapäeval võiksime verivorsti eelistada eelkõige tervise pärast: poevorst pole kunagi nii puhas kui omavalmistatu. 

Lihtne verivorstiretsept:

Verivorsti koostisosad

Kruubid 1kg

Rasvane sealiha 1kg

Suitsutatud sealiha 0,5kg

Sibul 0,5kg

Veri 1l

Ja muidugi sooled

Ettevalmistuseks tuleb hankida värsket verd ja loomasooled. Mõlemat saab ettetellimisega näiteks Nõmme turult. Sooled on juba kenasti puhastatud-soolatud.

Tee nii:

  • Esimese tööna tuleb kruubid keeta.
  • Teiseks tuleb kogu sealiha noaga tükeldada, nii pekk kui liha. Oleks muidugi lihtsam liha hakklihamasinast läbi lasta, aga siis ei teki vorstile seda mõnusat struktuuri, mis noaga tükeldades tekib. Sama tuleb teha suitsulihaga, mis annab vorstile vajaliku maitse.
  • Samuti tuleb koorida ja tükeldada sibulad.
  • Järgmisena tuleb kogu tükeldatud liha kas pannil või kastrulipõhjas kuumutada nii, et rasv välja sulaks ja liha ning pekitükid ilusateks kuldseteks kuubikuteks muutuksid.
  • Nüüd on vaja kuumutada tükeldatud sibulad, kasutades selleks kogu lihast väljasulanud rasva. Kui sibul on valmis, tuleb kruubid, sibulad ja liha kokku segada. Sellele valmis segule tuleb kallata peale vajalik kogus verd. Nüüd kõik uuesti läbi segada ja päris ilusat värvi vorstisegu hakkabki ilmet võtma.
  • Järgmine töö on vorstisegu maitsestamine. See on loominguline protsess ja sellest sõltub suuresti kogu tulemus. Kasutada võid selliseid maitseaineid, mida ise soovid.
  • Kodusel vorstitegemisel kasutatakse üldiselt kaasaegseid vorstipritse, mis teevad selle tööetapi tegemise väga mugavaks. Saab aga toppida ka esiemade kombel pulgaga.
  • Sooled tuleb enne kasutamist sirgeks tõmmata. Seejärel tuleb soolejupp kas vorstipritsi otsale või käsitsi tehes lehtri otsale panna. Täidetud vorstid tuleb umbes 10-20 sentimeetri tagant puuvillase nööriga kokku siduda.
  • Vorst on nüüd peaaegu valmis aga selleks, et verivorst kuju hoiaks ja säiliks, tuleb ta kergelt läbi keeta. Kastrulisse tuleb keeduveele lisada loorberit ja musta pipart ning keeta vorstirulle umbes 20 minutit. Keedetud vorstirõngad pane nüüd jahtuma ja sellega ongi verivorst ametlikult valmis.

Edasi tuleb verivorst söömiseks ahjus krõmpsuks küpsetada nagu seda ikka tehakse. Kindlasti ei pea ahjus ära küpsetama kõiki vorste korraga. Läbikeedetud verivorst seisab külmikus päris hästi, aga veelgi parem on muidugi vorst vaakumpakendajas vaakumkotti panna ja siis sügavkülma. Nii säilib hea maitse kaua.

Loe rohkem Rodoaia blogist.

Kas teie peres tehakse ise verivorste? Millised on teie pere nipid parimate vorstide valmistamiseks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles