Vanade majade omanikel on viimane võimalus elamu taastamiseks raha küsida (3)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja.
Elumaja. Foto: Postimees/Scanpix

Väikeelamute omanikud saavad veel KredExist taotleda hoone energiatõhususe suurendamiseks mõeldud toetust. 

13. detsembri seisuga oli KredExile laekunud 108 taotlust, keskmine taotletav summa on 6089 eurot. Toetus katab kuni 30 protsenti rekonstrueerimistööde kogumaksumusest, maksimaalne toetussumma on 15 000 eurot.

Kuu aja eest, 14. novembril, avatud toetusmeetme jaoks on tänavu riigieelarvest eraldatud 1,35 miljonit eurot. Hetkeseisuga on kokku taotletud toetust summas 657 614 eurot, nende rekonstrueerimisprojektide kogumaksumus on umbes 2,31 miljonit eurot. Hinnanguliselt on seega eelarvest võimalik katta veel umbes 70 taotlust, eeldusel, et kõik seni laekunud taotlused ka rahuldatakse.

Toetatakse maja igakülgset soojustamist, küttesüsteemide uuendamist, lisaks taastuvenergiaallikaid kasutavate seadmete soetamist ja kasutuselevõttu ning muid töid, mis aitavad kaasa energiatarbe vähenemisele.

Väikeelamud moodustavad ühe kolmandiku Eesti elamufondist. Eesti keskmine energiatarbimine elamutes ruutmeetri kohta on võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega kõrgem ning selle põhjuseks ei ole vaid külm kliima. Vanemad väikeelamud on seisukorras, kus nende rekonstrueerimine on möödapääsmatu, seda nii pikaajalise säilimise kui ka energiasäästlikkuse seisukohast. Väikeelamute rekonstrueerimistoetuse eesmärgiks on aidata kaasa väikeelamute energiatõhususe suurendamisele, et vähendada energiatarbimist.

KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juhi Triin Reinsalu sõnul tasub oma eramaja rekonstrueerides mõelda hoonele kui tervikule. «Oluline osa väikeelamutest on ehitatud 1950-1960ndatel ning arvestades tollaseid projekteerimisnorme, on rekonstrueerimistööde läbiviimine vajalik tänapäevaste elamistingimuste ja mõistliku energiakasutuse saavutamiseks. Oluline osa korrastatud hoonest on ka hea sisekliima, mis mõjutab otseselt meie tervist. Kasutades oma väikeelamu terviklikuks rekonstrueerimiseks toetust, tasub investeering end kiiremini ära,» ütleb Reinsalu.

Analoogset toetust jagati KredExi kaudu ka 2012. aastal, mil sai toetust 212 väikeelamut. Tollal oli keskmine rekonstrueerimise maksumus 40 000 eurot ning keskmine toetuse väljamakse 13 400 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles