«Minu kodu» blogi: 2016 oli tegus aasta!

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine maja
Lumine maja Foto: Kärt-Britt Kokk

Lugu sellest, kuidas me 9 kuuga maja püsti panime ehk kokkuvõte 2016. a töödest. Kui välja arvata suured tellitud tööd nagu katusekatte paigaldus, küttesüsteem, akende paigaldus ja põranda valamine, siis kõik muud tööd on tehtud kahe- või kolmekesi omade jõududega. 

2016. aprillis, kohe kui lumi sulanud oli, sai töödega pihta hakatud. Selleks ajaks oli meil olemas vaid vundament. 8. aprillil sai vundamendilt kiled ära võetud. 20  päeva hiljem oli esimese korruse karkass valmis.

Esimese korruse karkassi seinte ehitus
Esimese korruse karkassi seinte ehitus Foto: Kärt-Britt Kokk
Esimese korruse karkass valmis, foto tehtud 28. aprill, 2016
Esimese korruse karkass valmis, foto tehtud 28. aprill, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Terve maikuu kulus ettevalmistusteks, et saaks teise korruse karkassi püstitama hakata - ehk siis vahelae ehitusele. Esimese korruse karkassi ehitusest saab lähemalt lugeda SIIT. 

Teise korruse karkassi ja sarikate ehitamine 30. mai, 2016
Teise korruse karkassi ja sarikate ehitamine 30. mai, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

6. juuniks oli meil 2. korruse karkass suures osas valmis ja maja sai uhke pärja külge. Sarikapeost ja sellele eelnenud töödest kirjutasin lähemalt SIIN.  

6. juuni - sarikapidu
6. juuni - sarikapidu Foto: Kärt-Britt Kokk

Juunikuus käis vaheldumisi katuse paigalduse eeltöö ja põranda soojustamine esimesel korrusel- seda olenevalt ilmast. Tehtud sai nii põrandaliiva tasandamine, peno ladumine põrandale, kanalisatsioonitorude ja trappide paigaldus,  katuse karkassi ehitus - sh tuuletõke, roovitus pleki jaoks ja ka räästakastid, millele plekk kinnitub. Need tööd tegime kõik ise, pleki ja katuseakende paigalduse tellisime. Kogu karkassi tööde hind on lähemalt välja toodud SIIN.  (Tegemist on vaid materjalide hinnaga, sest töömehi meil polnud. Ainukesed abilised olid mehe vend ja isa. Suur aitäh neile selle abi eest!) 

Juulis olid katuse eeltööd tehtud ja lähemalt saab katuse eeltöödest lugeda SIIT. 

Põranda soojustamine ja katuse eeltööd
Põranda soojustamine ja katuse eeltööd Foto: Kärt-Britt Kokk
Katuse seis 5. juulil, 2016
Katuse seis 5. juulil, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk
5. juuli maja tagant
5. juuli maja tagant Foto: Kärt-Britt Kokk

8. juulil paigaldati esimesele korrusele põrandakütte torustik. 21. juulil valati põrand. Põranda eeltöödest ja valamisest kirjutasin lähemalt SIIN. 

Katuse eeltööd valmis, 17. juuli 2016
Katuse eeltööd valmis, 17. juuli 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

20. juulil alustati katusepleki ja -akende paigaldamisega. Kokku läks 4 päeva. Katusest kirjutasin lähemalt SIIN

Katuse paigaldus
Katuse paigaldus Foto: Kärt-Britt Kokk

28. juulil paigaldati majale kõik aknad. Kokku oli 26 akent! Kuna me tohutult armastame päevavalgust ja loomulikku valgust elamises, siis oli see üks suuremaid unistusi - oma kodul pidi olema palju suuri aknaid! Akende eeltöödest ja nende paigaldusest, mille käigus sai ka palju nalja, saab lugeda SIIT ja SIIT.  

Maja põhja pool - garaažiaknad, 29. juuli, 2016
Maja põhja pool - garaažiaknad, 29. juuli, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk
Maja idapoolne külg ehk majatagune
Maja idapoolne külg ehk majatagune Foto: Kärt-Britt Kokk
Majatagune 29. juuli, 2016
Majatagune 29. juuli, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

30. juulil alustasime tuuletõkke paigaldust, et maja kinniseks karbiks saada. 

Tuuletõkke paigaldamine, 30. juuli, 2016
Tuuletõkke paigaldamine, 30. juuli, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Augusti keskpaigaks oli kogu tuuletõke paigaldatud ja ka osa laudise roovitusest paigas. Majakarbi kinni ehitamisest ja kõikidest töödest lähemalt kirjutasin SIIN. 

Augusti alguses oli saabunud vill ja augustis tegelesime lisaks ka esimese korruse soojustamisega. 

Maja 17. augustil, 2016
Maja 17. augustil, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk
Maja 17. augustil, 2016
Maja 17. augustil, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk
Esimese korruse soojustamine (pildil elutuba) - 21. august, 2016
Esimese korruse soojustamine (pildil elutuba) - 21. august, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Maja soojustamisest kirjutasin pikemalt SIIN. Kuna villatöid on veel korralikult ees, siis ilmselt kui see päev saabub, mil kõik villapakid otsa saanud on, tuleb üks suur pidu. See on siiani kõige enam aega võtnud töö, eriti 2. korruse osa on selles mõttes nüri töö, et seal tohutult igasuguseid katusenurkasid ja keerukaid kohti, kus villa peab pidevalt parajaks lõikama ja ka nööridega kinnitama, et see kenasti püsiks. Kui uues majaosas saavad villatööd tehtud, siis tuleb ka vana majaosa pööning soojustada, sest suvel sai sealt saepuru välja visatud ja praegu ongi elamises lagi soojustamata, mis tähendab seda, et soe ei püsi üldse sees. 

8. septembril saabusid välisvoodri lauad ja vundamendi viimistlusplaadid. Samal õhtul sai poole maja vundament plaatidega kaetud ja järgmisel päeval ülejäänud plaadid ja siis ka plekid peale. 11. septembril alustasime voodrilaua paigaldust. 

Maja välisviimistluse paigaldamine 11. september, 2016
Maja välisviimistluse paigaldamine 11. september, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

18. septembril võtsime vahelduseks käsile trepi ehitamise. Õigemini võttis mehe isa selle käsile. Poest toodi kahte sorti liimpuitu ja paari päevaga oli trepp olemas. 

Trepp 18. september, 2016
Trepp 18. september, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Ülejäänud aja septembris ja ka oktoobris panime rõhku maja välisviimistlusele, vahest poole ööni. 

Välisvoodri paigaldus, 2. oktoober, 2016
Välisvoodri paigaldus, 2. oktoober, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

9. oktoobril paigaldati katusele lumetõkked, ventilatsioonikorsten ja üks projektiväline lisakatuseaken ühte magamistuppa.  

Lumetõkked, 9. oktoober, 2016
Lumetõkked, 9. oktoober, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Oktoobri keskel pidi saabuma garaažiuks ja selletõttu kolisime vahepeal sisse tööd tegema. See uks eeldas garaažis kipsi paigas olemist. Viimistleda me seda ei jõudnudki, aga olulistes kohtades sai kips ikkagi seina: 

Garaaži kipsi paigaldamine
Garaaži kipsi paigaldamine Foto: Kärt-Britt Kokk

13. oktoober saabus oodatud garaažiuks ja läks selle paigaldamiseks: 

Garaaziukse paigaldus, 13. oktoober, 2016
Garaaziukse paigaldus, 13. oktoober, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk
Majaesine, 30. oktoober, 2016
Majaesine, 30. oktoober, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

4. novembril tuli paks lumi maha ja välisviimistlus jäi pooleli. Terve ülejäänud kuu tegelesime sisetöödega - eriti villaga. Maja välisviimistlusest kirjutasin pikemalt SIIN. 

Lumi tuli maha - 4. november, 2016
Lumi tuli maha - 4. november, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

5. novembril saabus kaua oodatud välisuks - ühe väikse viperuse tõttu ootasime seda 3kuud ja ette sai ta alles siis kui lumi maas oli juba. 

Välisuks sai ette 5. novembri hilisõhtul
Välisuks sai ette 5. novembri hilisõhtul Foto: Kärt-Britt Kokk

Peale lume tulekut hakkasime hoopis seest edasi tegema ja jätsime voodritööd kevadeks. Terve november ja detsember möödus põhiliselt villa paigaldades. Villa paigaldame ka ilmselt veel mõnda aega jaanuaris ja samal ajal teeme ka elektritöid. 

Tagasi vaadates - möödunud on 9kuud esimesest karkassipostist - oleme suure töö ära teinud ja tulemusega üsna rahul. Me oleme oma esialgsest ajakavast veidi maas ja oma eelarvet natuke ületanud. Kokku on praeguseks kulunud u 95 000 eurot ja ajakava järgi peaksime praegu siseviimistlust tegema. Edasisi kulusid ma enam kirja ei pane, sest siseviimistlus oleneb vägagi valikutest. Pank pani meile kasutusloa tähtajaks 30. mai - nii et järgmised 5kuud peame eriti tublid olema ja maja enamvähem valmis saama. 

Loodan, et sel aastal tuleb ka hetk, kus ma võin öelda, et mul on igav või et mul pole midagi teha - eelmisel aastal sellist hetke ei olnud. Samas ei saa ma ka öelda, et ma seda aega kahetseksin - vastupidi sel aastal peaks selle rabelemise tulemust ka juba maitsta saama, sest sel aastal kolime me lõpuks sellesse iseenda ehitatud majja! 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi meie ehituse kulgu Facebookis: Minu kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles