Tee ise: tubli Eesti naise toiduga trükitud padjakatted

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kui poest selliseid padjakatteid ei leia, nagu parasjagu vaja, tuleb need ise teha. Näiteks mustreid toiduga peale trükkides.

Gerttu otsis juba mõnda aega külalistetoa diivanvoodile sobivaid dekoratiivpatju. Nagu ikka, ei olnud leitud padjad kunagi kas sobiva suuruse, mustri või hinnaga.

Nii siirduski neiu kangapoodi, kust ostis kolm sisupatja ja poolteist meetrit tugevamat valget kangast. Padjakatted õmbles valmis ema, kuid mustri katetele meisterdas Gerttu ise: tooreste kartulitega. 

Mustri tegemiseks oli vaja musta tekstiilivärvi, nõudepesusvammi, niiskuskindlat alust värvi jaoks ja mõistagi kartuleid.

Foto: Erakogu

Tee nii: 

  • koori kartulid ja lõika need üsna jämedateks viiludeks
  • lõika kartulitest välja sobivad kujundid – Gerttu joonistas kartuli sisse noa otsaga umbes 1 cm sügavusele soovitud kujundi ja siis lõikas ääred umbes 1 cm kauguselt ära (kui on olemas, saad kasutada näiteks väiksemaid piparkoogivorme/klaaspitse vms, nii on lihtsam kujundeid kartulisse suruda)
  • võta tekstiilivärv või sega kokku akrüülvärv ja meedium ning aseta see vettpidavale alusele
  • pane padjakatte sisse näiteks tugevam kartong, et värv ühelt poolelt teisele läbi ei imbuks 
  • tupsuta nõudepesusvammiga õrnalt värvi sees ja kanna see kartulile
  • vajuta kartuliga padjakattele sobiv kujund
  • korda eelmist kahte sammu senikaua, kuni padi näeb välja täpselt selline, nagu soovid (PS! kartulile võid iga kord kanda svammiga erineva koguse värvi – tumedama kujundi jaoks rohkem ja heledama jaoks vähem, nii jääb tulemus huvitavam)
  • lase kunstiteostel kenasti ära kuivada ja triigi seejärel pahemalt poolt üle, et värv kangale kinnituks – kindlasti loe kasutatavalt värvilt täpset õpetust nii värvi kinnitamise kui ka edasise hooldamise (nt pesemise) kohta!

Ideid kartulitrükimustrite jaoks leiad SIIT ja SIIT!

Gerttu padjakatetest näeb rohkem pilte SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles