Kas kütmisest tingitud kuiv õhk ohustab tervist?

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator.
Radiaator. Foto: Liis Treimann/Postimees

Talvise kütmise pärast langeb paljudes majades õhuniiskus tavapärasest madalamale. Ekspert selgitab, kas see ohustab inimese tervist või mitte. 

«Kui suhteline niiskus langeb väga madalale, alla 15–20%, siis hakkab see limaskesta ärritama, nahk hakkab kuivama jne», selgitab TTÜ hoonete energiatõhususe ja sisekliima professor Jarek Kurnitski. Tema sõnul esineb selline olukord just külmal ajal, sest siis on välisõhu niiskus väga madal: «Kui -20 ̊C välisõhk toatemperatuurile soojendada, siis on selle suhteline niiskus alla 10% protsendi.»

Kurnitski arvates võtab inimesel kuiva õhuga harjumine aega umbes nädal. «Tavalised ja terved inimesed sellises olukorras eraldi õhu niisutamist ei vaja, sest madala niiskuse periood on väga lühiajaline,» selgitab ta. Allergilistele ja ülitundlikele inimestele soovitatakse väikese niisuti paigutamist magamistuppa, kuid tavalisele inimesele piisab lihtsalt käte kreemitamisest. 

See, et kütmisest tingitud kuiv õhk ohustab tervist, on Kurnitski sõnul pigem pseudoprobleem. «Kellegi tervist see ei ohusta. Eesti elamutes on probleemiks pigem liigniiskus – kuna ventilatsioon on paljudes kodudes puudulik, võib vannitubades ja külmadel välispiiretel tekkida hoopis hallitus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles