Ekspert annab nõu: kuidas hoida suvemaja talvel turvalisena

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvila Lääne-Virumaal.
Suvila Lääne-Virumaal. Foto: Martin Pärn

Sügisel inimtühjaks ja valveta jäänud maamajad ning suvilad saavad tihti varaste meelispaigaks. Ekspert selgitab, milliste lihtsate nippidega muuta suvemaja võimalikult turvaliseks.

Eesti Politsei kuritegevuse koondaruanne toob välja, et 2015. aastal registreeriti 1644 asjade ebaseaduslikku omandamist, mis pandi toime eluruumides – suvilates, korterites, eramutes ja talumajades.

Eesti Turvaettevõtete Liidu juhatuse esimees ja G4S Eesti Valvedivisjoni direktor Villu Õun selgitab, kuidas suvekodu varaste eest kaitsta. 

Kõik hinnaline tuleks võtta endaga kaasa või panna kindlasse kohta. «Alustada võiks lihtsatest, kuid olulistest sammudest: kõige kindlam viis vältida uudishimutsejaid ja potentsiaalseid pikanäpumehi on hoida väärtuslik kraam võõraste pilkude eest varjul.»

Õun lisab, et paljud suvilaomanikud ei viitsi sügisel väärtuslikke aiatöömasinaid ja muud tehnikat linnakoju kaasa võtta. Tihti jäetakse kallid masinad seisma ka lihtsalt õuele või kuuri alla, kus need möödujaile kergesti silma hakkavad. «Kui murutraktorit on üksinda siiski üsna keeruline, kui mitte võimatu ära viia, siis kaalult kerge, kuid hinnaline tööriist, näiteks mootorsaag, on varga jaoks ideaalne saak. Kui puudub võimalus kõiki asju endaga kaasa võtta, siis tasuks kindlasti väärtuslik vara kinnisesse ruumi luku taha paigutada, võimalusel see ka valve alla panna,» annab Õun nõu.

Õue ja hoovi puhtana hoidmisega ennetad ka võimalust, et varas saab kasutada vedelema jäetud tööriistu suvilasse sisse murdmiseks. G4Si eksperdi sõnul ei ole harv juhus, kui ukse kõrval vedelev vana torujupp või puukuurist pärit nüri kirves on osutunud vargale heaks abimeheks, mille abil tuppa sisse saada.

Suvemajast lahkudes oleks hea paigutada kõik väärtuslikud esemed, mis on majas sees, kappi või silma alt ära, et kutsumata külalisi mitte meelitada. Võimalusel võiks ka aknad kardinaga katta.

Suvemaja turvalisust aitab tagada ka liikumisanduriga korralik valvesüsteem, mida saab tänapäeval siduda mobiiltelefoniga. See annab võimaluse hoonet iga kell distantsilt valve alla panna või vajadusel kontrollida. Seda, kas valvesüsteem ikka korralikult töötab, tuleks kontrollida igal aastal.

Veel ennetavaid meetmeid

  • Hoia suvila prügikast ja postkast tühjana – nii lood mulje, et maja on hoolitsetud ja hoitud, mitte inimtühi.
  • Jäta mulje, et majas elatakse. Soeta ehituspoest lihtne ja odav ajarelee ning seadista see nõnda, et see lülitaks majas õhtusel ja hommikusel ajal teatud ajaks ühe lambi põlema.
  • Suhtle ja säilita head suhted suvilanaabritega – võib juhtuda, et kriitilisel momendil on just naabrid need, kes sinu suvemaja juures ebatavalist liikumist märkavad ja sind sellest teavitavad. Ainult naabri valvsusele ei tasu samas lootma jääda!
  • Paigalda majale liikumisanduriga välivalgusti – ootamatult põlema süttiv valgus võib olla piisav, et varast ehmatada ja heidutada.
  • Võimalusel piira suvemaja korraliku aiaga – siis ei saa keegi sinu koduhoovi lihtsalt sisse sõita või maja ümber liikuda ja akendest sisse piiluda. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles