Mis oleks, kui koliks... Võrru?

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Võru linnale.
Vaade Võru linnale. Foto: Võru linnavalitsus

Eesti kaguosas asub üts ummamuudu liin, kus kõneldakse üht isemoodi keelt. Selles linnas on kolm järve, mitu ööklubi, palju armsaid puitmaju ja Navitrolla maalidega kaetud paneelmajad. 

Miks Võru? 

Seda, et Lõuna-Eesti on äraütlemata kaunis kant, ei öelda ainult suusoojaks. 1784. aastal asutatud Võru linnas on maaliline Tamula järv ja rannapromenaad, võluv Katariina allee ja kirik, palju suusa- ja jooksuradasid, armsad kohvikud ja puitmajad.

Erinevalt tallinlastest ei pea võrulased tööle või kooli jõudmiseks läbima kärarikast ja ohtlikku liiklust saja erineva liiklusvahendiga. Võrus on kõik käe-jala kaugusel ja sellepärast on võrulastel rohkem aega nautida ka kaunist loodust ja lähedaste seltsi. Seal on turvaline ja vähem stressi kui suuremates linnades. 

Eelmise aasta seisuga elas Võrus veidi üle 12 000 inimese. Kuna inimeste arv ei ole suur, on üsna tõenäoline, et poodi või kohvikusse minnes saab kellegagi tänaval juttu ajada või vähemalt kedagi teretada. Võrulased tunnevad ja teavad üksteist. 

Katariina allee. Foto:
Katariina allee. Foto: Foto: Võru linnavalitsus

Mis räägib Võru kahjuks?

Võru asub Eesti kagunurgas, Tallinnast kolme ja poole ning Tartust tunniajase autosõidu kaugusel – Eesti mõistes on kolmetunnine autosõit aga päris pikk. Asukoht kaugel pealinnast tähendab ka asumist eemal suurtest ettevõtetest, kaubanduskeskustest ja rohketest meelelahutusvõimalustest. 

Nagu enamiku väikelinnadega, ületab sealgi väljarändajate arv sisserändajate oma. Võrust meelitavad inimesi ära koolid ja tasuvamad töökohad. Keskmine brutopalk oli eelmisel aastal Võrumaal 864 eurot (2016 III kvartal), mis jääb rohkem kui kahesaja euroga alla Eesti keskmise.

Kui kallis?

Renoveeritud 2–3-toaline korter maksab Võrus 20 000 – 30 000 eurot. Üürikortereid (2–3 tuba) on Võrus üsna vähe, aga nende hind jääb 100–200 euro vahele. Keskmise suurusega elumaja (4–5 tuba) saab endale Võrus soetada 50 000 – 70 000 euroga. 

Navitrolla maaliga kaunistatud paneelmaja. Foto:
Navitrolla maaliga kaunistatud paneelmaja. Foto: Foto: Võru linnavalitsus

Koolid?

Võrus on kolm põhikooli, üks täiskasvanute gümnaasium ja üks riigigümnaasium. Võru riigigümnaasiumis saab valida, reaal-, loodus- ja humanitaarsuuna vahel. 

Lisaks sellele asub Võru lähedal Väimelas kutsehariduskool. Võrumaa kutsehariduskeskuses saab õppida näiteks toitlustus-, turismi ja majutuse, äri-, infotehnoloogia ja ehituseriala. 

Aga töö?

Võru maakonna majanduse tähtsamad valdkonnad on puidu- ja mööblitööstus, toiduainetööstus, metalli- ja plastitöötlemine, kergetööstus, ehitus ning transport. Tuntumad firmad on Antsla-Inno AS, Arke Lihatööstus AS, Rauameister AS, Semuehitus AS, Barrus AS, Toftan AS, EKSO AS ja Nopri Talumeierei OÜ.

Tamula rannapromenaad pimedas. Foto:
Tamula rannapromenaad pimedas. Foto: Foto: Võru linnavalitsus

Mida vabal ajal teha?

Võru on tõeline spordilinn – seal asub palju ilusaid ja valgustatud suusa- ja jooksuradasid. Võrus on ka aktiivne spordikeskus ja väikesed spordibaasid. Suuremateks spordiüritusteks on Võhandu 100 maraton, Lõuna-Eesti Ralli ja Võru Roller.

Kes tahab aga sportimata aega veeta, sel tasub jalutada mööda ilusat rannapromenaadi näiteks Tamula järve äärde. Kuuldavasti on tegu Eesti ujujasõbralikuma ja soojema järvega. Veemõnusid saab nautida ka näiteks Kubija hotell-loodusspaas.

Ajaloo- ja kultuurihuvilised saavad külastada Katariina kirikut, Fr. R. Kreutzwaldi muuseumit, kultuurimaja, kus toimuvad kinoseansid ja teatrietendused ning Võrumaa kultuurikoda.

Friedrich Reinhold Kreutzwaldi monument. Foto:
Friedrich Reinhold Kreutzwaldi monument. Foto: Foto: Võru linnavalitsus

Omamoodi vaatamisväärsused on Navitrolla maalidega kaunistatud paneelmajad. Nende autoriks on grafitikunstnik Sänk.

Võru linnast leiab ka hulgaliselt klubisid. Džässmuusikat saab kuulata klubis Spring, rokki aga Õlle 17-s. Kõige legendaarsem on kahtlemata Club Tartu ööklubi. 

Lisaks öö- ja spordiklubidele tasub suvel külastada romantikafestivali, Võru folkloorifestivali ja linnapäevi. 

Võru Suurkannataja Ekaterina kirik. Foto:
Võru Suurkannataja Ekaterina kirik. Foto: Foto: Võru linnavalitsus

Kus süüa?

Võrus on mõnusaid kohvikuid ja söögikohti. Linna üheks tunnusmärgiks on Katariina kohvik, milles pakutavaid kohupiimakorpe kohalikud armastavad. Samuti kiidetakse Georgi hotelli restorani ja Õlle 17 toite.

Midagi veel?

  • Võrus on teiste seas sündinud Sydney olümpiamängude kuldmedalivõitja Erki Nool, maratonide kangelane Raul Olle, maailmameister ja odaviskaja Andrus Värnik, ajakirjanik Vahur Kersna, kunstnik Navitrolla. 
  • Võru on käsu korras rajatud linn. 1785. aastal kinnitati linna plaan, mis nägi ette korrapärase, täisnurkselt ristuvate tänavate võrgu. Linna sünnipäevaks loetakse 21.08.1784, mil ilmus kindralkuberneri dekreet teatega, et rajatava linna asukohaks saab Võru mõis ja linn hakkab kandma Võru nime.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles