Kodusisustaja võiks rohkem kodumaist eelistada

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühter North.
Lühter North. Foto: Mari Lights

Kui põhjanaabrite juures on omamaine disain ammu au sees, siis Eestis peetakse seda endiselt rohkem nišikaubaks ja keskmisest kodust eestimaiste disainerite toodangut naljalt ei leia. See trend võiks aga muutuda.

Eesti kodudes näeb endiselt peamiselt välismaal toodetud saepuruplaatmööblit, mis tuleb küll tõenäoliselt pisut odavamalt kätte kui kodumaine disain, kuid elab oma elu ära palju kiiremini ja vajab sagedamini väljavahetamist. Nii et kokkuvõttes oleks säästlikum osta kohe kallimat kodumaist mööblit.

-Ilu ja vastupidavus ennekõike

Eesti Disainikeskuse kommunikatsioonijuht Maris Takk ütleb, et mõistagi saab kvaliteetset mööblit ja sisustustooteid osta ka välismaalt, aga Eesti disain ei ole praegu enam kallim kui nood tooted, mistõttu võiks ka kodumaise valiku seas ringi vaadata.

«Eelistada tuleks tooteid, mis on funktsionaalsed, vastupidavad, mugavad, kergesti hooldatavad ja esteetiliselt meelepärased. Eestis disainitud ja toodetud mööblil ja sisustusaksessuaaridel on kindlasti enamik neist eeldustest täidetud. Eestimaist eelistada on kindlasti ka eetiline ja keskkonnasõbralik, sest tarbime ju materjale, mis pärinevad meie lähedalt ja mille transportimiseks pole palju ressursse kulutatud,» selgitab Takk.

Vähemtähtis pole seegi, et Eesti disain valmib naturaalsetest materjalidest, näiteks kohalikust puidust, vineerist ja villast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles