Väga paljudes kodudes levinud trend võib pereelule saatuslikuks saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus tuleks perega ikka otse suhelda.
Kodus tuleks perega ikka otse suhelda. Foto: SCANPIX

Tehnika areng ja kättesaadavus on  kaasa toonud murettekitava trendi, mis võib paljudele pereeludele hävitavalt mõjuda. 

Nimelt on inimesed üha sagedamini hakanud üksteisele telefonis või arvutis sõnumeid saatma hoolimata sellest, et viibitakse sama katuse all. Otsest suhtlust  jääb päev päevalt järjest vähemaks ja üha mugavamaks peetakse teises toas viibivale kallimale või lapsele soovitud sõnavõtt sõnumina edastada, kirjutab Daily Mail. Eksperdid hoiatavad aga, et selline trend võib saatuslikuks saada pereelule.

Suurbritannias läbi viidud uuringust selgub, et kui lasteta paaride seas on säärane suhtlemisviis esindatud 32 protsendil, siis lastega perede puhul tõuseb see juba 45 protsendini. Need on murettekitavalt suured numbrid. 

Sagedaseks probleemiks on ka see, et telefone kasutatakse õhtusöögilauas ning lähedaste pöördumisi ignoreeritakse, sest nutiseadmed röövivad kogu tähelepanu.

Tuleb piirata

Psühholoog Richard House´i hinnangul on säärasel käitumisel kahtlemata pikaajaline ja halb  mõju paari- ja vanema-lapse  suhetele ning pereelule üleüldiselt. Tema sõnul asendub otsene suhtlus tehnikaga ja see mõrandab ning halvendab suhteid igal tasandil. 

Nutividinaid nähakse  kui võimalust pere ja lähedastega rohkem suhelda, kuid väheräägitud varjukülg on see, et tihti püüavad needsamad  seadmed meie tähelepanu liigselt nii, et suhtlemine jääb hoopis tagaplaanile. Spetsialistide sõnul tuleks seadmeid kasutada suhtelmiseks vaid juhul, kui teineteisest viibitakse füüsilises mõttes  liiga  kaugel nii, et otsekontakt on välistatud. Vastasel juhul tasuks ikka vanamoeliselt silmast silma suhelda ja perega koosveedetud  ajaks nutiseadmed üldse käeulatusest välja panna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles