Toas aknalaual saab kasvatada pea kõiki köögivilju

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aknalauaaiand on jõukohane hoolealune ka pere noorematele liikmetele.
Aknalauaaiand on jõukohane hoolealune ka pere noorematele liikmetele. Foto: Scanpix/Panthermedia

Kui kodu juurde aialappi ei kuulu, aga väga tahaks ise tomatit, salatit ja äkki marjugi kasvatada, ei pea tingimata hakkama suvilat ostma. Lihtsam lahendus on aknalauaaiand ehk aiasaaduste kasvatamine toas.

Välitingimustes taimede kasvatamisega võrreldes on toas toimetamisel isegi üks suur eelis, ütles kasvuhoonete müügiga tegeleva ettevõtte Rodoaed esindaja Kalev Pärtna: nimelt ei levi taimehaigused eraldi pottidesse kasvama pandud taimede seas kuigi kiiresti.

Mõistagi ei kasvatata taimi toas täpselt sama moodi nagu aiamaal. Aianduskeskuse Hansaplant aednik Karin Kääramees selgitas, et peamisteks erinevusteks on valgustingimused, pinnase sügavus ja veerežiim.

«Kasvukohana oleks kõige sobivam selline koht, kus taim saaks võimalikult palju valgust ja soojust, kui tegu on soojalembese kultuuriga. Sobivaim koht oleks ida- või lõunapoolne aknalaud või rõdu. Kuna toas kasvatamisel on taime juurtele potis või kasvatuskastis vähem ruumi kui peenral, siis tuleks arvestada ka, et väga suure juurega köögivilju, näiteks pikad porgandid, on raske või võimatu toas kasvatada,» rääkis Kääramees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles