Ühistud on hädas Venemaa kodanikest korteriomanikega (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kodanikud soetasid Ida-Virumaal kortereid vaid Schengeni viisa saamiseks.
Venemaa kodanikud soetasid Ida-Virumaal kortereid vaid Schengeni viisa saamiseks. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Ida-Virumaa korteriühistud pöördusid juba aasta aega tagasi õiguskantsleri ja riigikogu liikmete poole palvega seadusi muuta ning lihtsustada välismaalastest võlgnike korterite võõrandamise korda. Ent mitme Kiviõli korteriühistu näitel võib öelda, et praeguseks on omaniketa ja võlgades korterite probleem vaid süvenenud.

Mitme Kiviõli korteriühistu juhataja Sarkis Tatevosjani sõnul on võlglastest omanikke nende ühistutes üheksa ning nende võlad ületavad juba ammu korterite maksumuse, kirjutab Põhjarannik. Kogu seda võlakoormat on aga sunnitud kandma korteriühistud, st teised majaelanikud.

«Mõistan, et neil pole seda kinnisvara vaja, kuid esialgu ei taha nad seda riigile ära anda, kuna loodavad tehtud investeeringute eest mingitki hüvitist saada. Samas ei taha nad ka oma võlgu likvideerida,» rääkis Tatevosjan.

Katsed võlgu kohtu kaudu välja nõuda ei ole tulemusi andnud.

Korteriühistud näevad probleemi lahendust selles, et kui välismaalastest korteriomanikud endast ise kuidagi märku ei anna, siis tuleb nendelt võlgade väljanõudmisel langetada kohtuotsused Eestis. Nõnda tekib korteriühistutel võimalus edasiseks tegutsemiseks: nad võivad korteri välja osta, maha müüa või riigile üle anda, nagu paljud seda praegu teevad.

Vastasel korral võivad paljud majad vastutustundetute korteriomanike võlgade tõttu kütteta või teiste kommunaalteenusteta jääda ning lõpuks tondilossiks muutuda.

Pikemalt loe Põhjarannikust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles