Kumb lõikelaud on parem: kas puidust või plastikust?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Vali lõikelauda hoolikalt; mõned neist võivad olla bakteritele perfektseks pesitsuspaigaks.

Kui küsida kokalt, mis on tema tähtsaim tööriist, on vastuseks arvatavasti hea nuga. Kuid terav nuga muudab kokkamise lihtsamaks ja meeldivamaks vaid siis, kui sellel on kõrval ustav partner- lõikelaud. Õige lõikelaua omamine on tähtis ka selleks, et nuga liiga kiiresti nüriks ei läheks.

Olemas on vaid üks materjal, millest tehtud lõikelaudu tohiks kasutada ja selleks on puit. Mõte, et plastikust lõikelauda on kergem puhastada ja desinifitseerida on väär. Pärast käsitsi pesemist imeb puit küll endasse toidus levivad bakterid, kuid neid enda sees hoides pole bakteritel võimalik paljuneda ning lõpuks need hävinevad.

Plastikust lõikelaudu on aga võimalik täielikult desinifitseerida vaid siis, kui nad on uhiuued. Kui plastikul on lõikejooni, kogunevad bakterid raskesti puhastavatesse vagudesse ning hakkavad seal paljunema. Ka nõudepesumasin ei hävita pragudes elutsevaid baktereid.

Paremad valikud ei ole ka terasest või klaasist lõikelauad, kuna need kulutavad liigselt nugasid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles