Mis oleks, kui koliks... Raplasse (1)

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raplas on üks vähestest kahe torniga kirikutest Eestis.
Raplas on üks vähestest kahe torniga kirikutest Eestis. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eestis on üks väikelinn, kus on kahe torniga kirik, edukas kossutiim ja toimub igal aastal missivõistlus. Kas sina tead, millisest paigast juttu on?

Miks Rapla?

Rapla puhul on tegemist vallasisese linnaga, kokku on siin elanikke 9300 – seda on täpselt nii palju, et säiliks väikelinna hõng, kuid ei tekiks tunnet, et tegu on väljasurnud paigaga. 

Raplas on rahulik ja turvaline, kuid see ei tähenda seda, et tegu oleks kolkakohaga. Seal on haigla, koolid, erinevad võimalused vaba aja veetmiseks, korralik transpordiühendus suuremate linnadega, mitu toidupoodi ja söögikohta ning isegi oma missivõistlus, ööklubi ja kossutiim. 

Rapla korvpallimeeskond AVIS UTILITAS Rapla saavutas eelmisel aastal Eesti korvpalli meistriliigas pronksi. Miss Raplamaa üritust korraldati sellel aastal aga näiteks juba 23. korda. 

Rapla on suurepärase asukohaga – Tallinnast umbes 50 kilomeetri ja Pärnust 70 kilomeetri kaugusel. See tähendab seda, et kui pealinnas on vaja näiteks tööl- või koolis käia, saab väga edukalt Raplas elada. 

Lisaks sellele, et Raplas on olemas kõik eluks vajalik, on tegu ka väga ilusa paigaga. Seal on ilus loodus ja korda tehtud majad. Kohalike sõnul ei näe tänavatel ei prügi ega kakerdavaid joodikuid. Tegu on armsa väikelinnaga. 

Rapla korvpallimeeskond AVIS UTILITAS Rapla punases. Foto: Tairo Lutter
Rapla korvpallimeeskond AVIS UTILITAS Rapla punases. Foto: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mis räägib Rapla kahjuks?

Sellel, kes tahaks homne päev Raplasse kolida, läheks raskeks. Kinnisvarahinnad on võrreldes Tallinnaga madalad, kuid üürikortereid seal nimelt naljalt ei leia. Kortereid ja maju müügiks aga on. 

Ühe kohaliku Rapla elaniku sõnul on linnas halvad lood ka ujumiskohtadega. Rapla linnas ei ole ujulat ega ujumiseks sobivat järve või jõge. Raplast voolab küll läbi Vigala jõgi, kuid selle kaldale supluskohti rajatud pole. Lähimad ujulad asuvad Kaereperes (6 km) ja Märjamaal (25 km).

Suvel saab jahutavasse vette sulpsata Öökulli järve, mis asub Rapla keskosast umber nelja kilomeetri kaugusel. Sel aastas võitis kaasava eelarve hääletuse «saviaukude» korda tegemine, mis tähendab, et ka Rapla linna sisesed veesilmad saavad endale uue välimuse ja saavad niimoodi loodetavasti kohalike peamiseks supluskohaks.

Kui kallis?

Kahe- kolmetoaline korter maksab Raplas umbes 30 000–40 000 eurot. Sama suurt üürikorterit kinnisvaraportaalide kaudu aga leia. Üürikorterid liiguvad seal pigem tutvuste kaudu. 

Müügis olevad elumajad jäävad Raplas aga hinnavahemikku 39 000 kuni 175 000 eurot. 

Müügis olev maja Raplas, mille hinnaks on 59 000 eurot.
Müügis olev maja Raplas, mille hinnaks on 59 000 eurot. Foto: KV.EE

Koolid?

Raplas on kolm üldhariduskooli: Rapla Ühisgümnaasium, Rapla Vesiroosi Gümnaasium ning Rapla Täiskasvanute Gümnaasium. Juba järgmisel aastal rajatakse Raplasse aga suur riigigümnaasium. 

Noortele pakub mitmekesiseid võimalu ka huvihariduse valdkond. Raplas on laulustuudio, tantsukool, palju erinevaid sporditrenne ning isegi õmblus- ja saviring. Varsti laieneb ka Rapla perekeskus ja siis tekib rohkem huviringe teismelistelegi

Raplast umbes 10 kilomeetri kaugusel, täpsemini Kehtnas, asub ka kutsekool, kus saab õppida näiteks toitlustust, ehitust, info- ja kommunikatsioonitehnoloogiat. 

Aga töö?

Töökohti pakuvad nii koolid, vallavalitsus, haigla, politseijaoskond kui ka päästeteenistus, erinevad toidukauplused ning söögikohad.

Oluliseks tööandjaks Raplas elavatele inimestele on kahtlemata ka Rapla külje all asuv valmistoidutehas Mamma ning transpordiettevõtte RMW.

Mida vabal ajal teha?

Rapla pakub suurepäraseid võimalusi sportimiseks. Seal on Sadolini spordihoone, kus saab käia jõuasaalis, mängida erinevaid pallimänge, võtta osa aeroobikatrennidest või mängida squashi. Raplas on ka mitu korralikku staadionit, bowlingusaal, mõnus kergliiklustee, kus rulluisutada või sõita rattaga, lisaks veel kardirada ja tenniseväljakud

Mõeldud on ka kultuurihuvilistele – kultuurimajas saab nautida kontserte, teatrietendusi ja filme. Rapla on ka üks neist kohtadest, kuhu tuntud Eesti lauljad tulevad alati oma kontserttuuride raames. Nädalavahetusel on avatud ka ööklubi MadHouse. 

Kus süüa?

Toidukohtadest Raplas puudust ei ole – võimalus on sööma minna nii kooki, pizzat kui ka korralikku praadi. 

Kohalikud soovitavad minna keha kinnitama näiteks Meie pubisse, Krantsi kõrtsi, Pargi restosse, Rütmani galeriisse või Pizzakioskisse. Raplas on ka Hesburger, kuid palju paremat burgerit pakub kuuldavasti hoopis kohalik kiirtoidukoht Farmburger ja eriti peenet käsitööburgerit teeb Perrooni kohvik.

Foto:
Foto: Foto: Kiirtoidurestoran Farmburger/Facebook

Midagi veel?

  • Raplas asub kahe torniga kirik – Rapla Maarja-Magdaleena kirik
  • Raplast on pärit näiteks laulja Anne Veski ning näitlejad Märt Avandi, Priit Võigemast, Mikk Jürjens ja lavastaja Uku Uusberg ning helilooja Pärt Uusberg
  • Noortebänd 2016 on pärit Raplast (The Notes)
  • Vanimad kirjalikud andmed Raplast pärinevad 1241.aasta Taani hindamisraamatust
  • Raplas asub üks üleni kaheksanurkne maja. See ehitati 1977. aastal KEK-i haldushooneks. 
Kaheksanurkne Rapla KEK-i haldushoone (praeguse nimega Okta Centrumi).
Kaheksanurkne Rapla KEK-i haldushoone (praeguse nimega Okta Centrumi). Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles