Fotod: linnade ühe suurima probleemi lahendab kummaline kortermaja

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter seest.
Korter seest. Foto: Scanpix/Caters News Agency

Linnad üle maailma hakkavad tasapisi kasutusele võtma  omapärast lahendust, kus pilvelõhkuja-mõõtu kortermaja leevendab õhusaaste- ja suduprobleeme. 

Niinimetatud vertikaalne mets ehitati esmakordselt 2014. aastal Milaanos Itaalias. Selle rikkalikult taimede ja puudega kaetud pilvelõhkuja eesmärk on toota saastunud õhuga linnadesse juurde hapnikku. 

Scanpix/Reuters
Scanpix/Reuters Foto: Scanpix/Caters News Agency

Ühe maja peale mahub ligikaudu 1100 puud ja 2500 taime. Üks maja peaks eeldatavalt tootma 60 kilogrammi hapnikku päevas ja puhastama õhust 25 tonni süsihappegaasi aastas. 

Foto: Scanpix/Caters News Agency

Pole imekspandav, et Hiina on üks esimesi Itaalias väljatöötatud lahenduste vastu huvi tundnud riike. Nende linnad on ühed saastatuima õhuga kohad maailmas ja loodetakse, et tornmajadest on abi ka sealse suduga võitlemisel.

Korter seest.
Korter seest. Foto: Scanpix/Caters News Agency

Majad peaksid valmis saama 2018. aastal. Ühes neist saab olema hotell. Hiina ei kavatse piirduda vaid nende kolme majaga, mets-maju püstitatakse kindlasti rohkem. Ka teised õhusaasteprobleemidega kimpus olevad riigid tunnevad majade vastu elavat huvi.

Foto: Scanpix/Caters News Agency
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles