Seis Tallinna korteriturul meenutab üha enam kinnisvarabuumi (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusarendus Tallinnas J. Poska tänaval.
Uusarendus Tallinnas J. Poska tänaval. Foto: Scanpix/Postimees/Jaanus Lensment

Tallinna korteriturg on selle aasta esimese kvartaliga jõudnud tagasi kümne aasta tagusesse ehk buumiaegsesse kõrgusesse, selgub selle perioodi ülevaatest. 

Tormiline kevad viis Tallinna korterituru tagasi buumiaegsesse kõrgusse, kui aasta esimeses kvartalis vahetas omanikku 243 miljonit eurot ja 2447 korterit.

See on Tallinna korterituru ajaloo teine tulemus. «Sellest suuremat tehinguaktiivsust on nähtud vaid ühel korral, buumi tipus, kui 2007. aastal ulatus esimese kvartali tehingumaht lausa 262 miljoni euroni,» rääkis Center Kinnisvara juhataja Christian Ayrer. Võrreldes mullusega kasvas turumaht lausa poole võrra.

Tallinna korteri keskmine müügihind tõusis aastaga ligi 15 000 euro võrra, ulatudes esimeses kvartalis 99 310 euroni.

«Tööhõive, tarbijate kindlustunne ja sissetulekud soosivad praegu turu kiiret kasvu, aga uue buumi väljakuulutamisega tuleks olla ettevaatlik,» rõhutas Ayrer. Fundamentaalseid põhjusi suure mulli tekkeks, nagu kiire majanduskasv või üliodav laenuraha, ei ole. Ning kindlasti ei astu ka pangad kõigest kümme aastat hiljem sama reha otsa ega lase turul üle kuumeneda, usub ta.

Ayreri sõnul on oluline põhjus kiireks hinnakasvuks uute korterite pakkumine, mis viimastel aastatel nõudlusele alla jäi. «Nõudlus ületas pakkumist ja kui nüüd arendajad pakkumisega järele jõudsid, pääses hulk ootel tehinguid nagu paisu tagant välja,» selgitas Ayrer viimaste kvartalite kiirelt kasvanud tehinguaktiivsust.

Viimase kvartali kõige odavam, Lasnamäel asuv korter vahetas omanikku tuhande euro eest. Kalleim korter müüdi aga kesklinnas ligi 1,5 miljoni euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles