Maakler: inimesed rikuvad sageli ise oma kinnisvaratehingu

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elutuba.
Elutuba. Foto: www.flickr.com

Kuigi kõik tahaks oma kodu alati kiirelt müüdud saada, teevad paljud teadmatusest vigu, mis müügiperioodi märkimisväärselt pikendavad. Mille vastu enamasti eksitakse?

Skanton Kinnisvara kutseline maakler Evelin Teas räägib, et kinnisvaramaailmas on üheks väga tähtsaks märksõnaks kiirus. «Kui koduomanikud on vastu võtnud otsuse kodu maha müüa, siis tuleks teha kõik endast olenev, et müük kulgeks võimalikult kiirelt, kuna seeläbi on kinnisvarale võimalik parimat hinda püüda,» räägib ta.

Mida koduomanik ise ära  saaks teha, et kinnisvaramüük oleks kiire ja edukas?

1. Esmalt tuleks kodu kriitilise pilguga üle vaadata, et kas annaks lihtsate vahenditega viia oma kodu paremasse seisu. Selle all peetakse silmas just lihtsamaid töid nagu kergelt määrdunud seinte ja lagede üle värvimine, ära kukkunud liistude asendamine, kriiksuvate uste õlitamine, üleüldine puhastus ja koristamine. Nii jääb ostjatele kodust oluliselt parem mulje ning laste moosised käejäljed seintel ei sega seda oma potentsiaalse koduna kujutlemast.

2. Kodu tuleks ära koristada ning mõistlikkuse piires isiklikud asjad silma alt ära tõsta. Seda oleks hea teha nii kodu pildistamiseks kui ka enne potentsiaalsete huviliste saabumist. Nii on huvi end lihtsam huvilisel lihtsam end kodusse visualiseerida ilma, et pulmapildid seintel, hügieenitarbed kummutitel ja mustad sokid põrandal seda pilti rikuksid.

3. Müüjal tuleks läbi mõelda, mis saab edasi, kui ostja peaks saabuma juba homme. Kinnisvara eduka müügi puhul loeb kiirus väga palju ning alati on võimalus, et ostja saabub juba esimese müüginädala jooksul. Seega oleks hea, kui müüja on end ette valmistanud ning tal on olemas varuvariandid, kuhu järgmiseks kolida ning vajadusel mööbel paigutada. Nii ei saa kinnisvara vabastamise liiga pikk tähtaeg takistuseks ja tehingu edasilükkumise või hinnas kauplemise põhjuseks.

4. Tuleks üle vaadata müüdavat kinnisvara puudutav dokumentatsioon ning vajadusel see korrastada. Kui tegemist on eramuga, siis üsna sagedaseks takistuseks müügis on kasutusloa puudumine. Seega võiks kasutusloa taotlemisega alustada niipea kui võimalik, kui on plaanis müügiga tegelema hakata. Korteri puhul tuleks üle vaadata, et tehtud ümberehitused oleksid dokumenteeritud ja kooskõlastatud.

5. Tuleks valmis panna ülevaade kommunaalkuludest ja ülalpidamiskuludest. Ostjaid huvitab väga, milliste kõrvalkuludega nad peaksid tulevikus nii suveperioodil kui ka talveperioodil toime tulema. Seega on heaks märgiks juba eelnevalt valmis panna koopiad kõrvalkuludest erinevate aastaaegade lõikes, millega ostjad saavad huvi korral kohapeal tutvuda.

Milliseid probleeme klientidega ette võib tulla, mis müüki takistavad ja aeglustavad?

1. Usaldage oma välja valitud maaklerit. Kui olete oma kodu müügi usaldanud maakleri kätesse, siis võtke kuulda tema nõuandeid: ta soovib teha kõikvõimaliku, et teie kodu parima hinnaga müüa. Kui teinekord on selleks ettepanek pererahvas avatud uste päevaks jalutama või naabri juurde saata, siis teeb ta seda kindlasti parima võimaliku tulemuse nimel ning maakleri nõuandeid tasub usaldada. Vahel kipuvad müüjad ostjatega kohtudes jagama oma mälestusi seoses müüdava kinnisvaraga ning paraku ei ole need alati kuigi positiivsed, mis võib ostjate silmis selle kodu kehvade emotsioonidega seostada ja halvemal juhul ka ostuotsust mõjutada. Seega on vahel parem, kui müüjad kodunäitamisel ei viibi.

2. Müüja ja maakleri vahel peab toimima koostöö. Maakler tunneb hästi kinnisvara müügi tehnilist poolt, müüja tunneb jällegi läbi ja lõhki oma kodu: seega on oluline, et kumbki osapool jagaks teisega infot ning kinnisvara müük toimuks koostöös- vaid nii saadab müüki tõeline edu. Kui aga info liikumine on aeglane ja kehv, mõjub see ka aeglustavalt kinnisvara müügile.

3. Tähtsad on eelnevad kokkulepped ning läbirääkimised müügiprotsessist. Kui müüja ja maakleri vahel on eelnevalt läbi räägitud, millistel päevadel ja kellaaegadel on võimalik müüdavat kinnisvara klientidele tutvustatud ning sel ajal on ka kodu korras, siis tuleks kokkulepetest kinni pidada. Takistuseks saab see, kui maakler või müüja ei leia aega ostjale soovitud kinnisvara näidata- kuna pakkumisi on palju, võib ostja kiirelt uue objekti leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles