Aednik annab nõu: nende taimede kasvatamisega saab hakkama igaüks

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui tihti vajavad paljud taimed hoolt ja rohkelt aega, siis nende taimede kasvatamisega saab hakkama ka kõige kogenematum aednik.

Selleks, et oma värskelt kasvatatud saadusi saaks maitsta ka kõige laisem rohenäpp, annab nõu taimespetsialist Egle Kann Taimekullerist.

Rohemünt

Münt
Münt Foto: www.flickr.com

Kanni sõnul on rohemünt «Moroccan» (ehk Maroko münt) lihtsasti kasvatatav, kuid samas pakub see rohkelt kasutusvõimalusi.

Värskeid lehti kasutatakse magustoitude, salatite, kastmete ja isegi värskete kartulite maitsestamiseks. Kokteilisõprade rõõmuks saab sellest valmistada ka ehtsat Mojitot.

Kasvatamine on lihtne: münt vajab tavalist aiamulda. Rohemünti võib kasvatada suuremas konteineris.

Rosmariin

Rosmariin
Rosmariin Foto: www.flickr.com

Maitsetaimedest soovitab kõige rohkem spetsialist koduaeda ka harilikku rosmariini, mis on eriliselt meeldiva aroomiga taim.

Noori võrseid kasutatakse liha- ja kalatoitude maitsestamiseks. Eriti maitsev on Kanni sõnul rosmariin koos värske ahjukartuli ja küüslauguga.

Seemnest kasvatamine võib naise sõnul olla veidi keerulisem, aga kõige lihtsam on kevaditi soetada uus ja noor taim, mille võib ka talveks tuppa aknalauale talvituma viia.

Kurk

Kurk
Kurk Foto: www.flickr.com

Köögiviljataimede valikust toob Kann esile lühiviljalise kurgi, mida võib kasvatada ka avamaal. Kurgitaime saab hõlpsalt istutada ka mõnda vanasse anumasse, näiteks patta või puutünni, mis on seisma jäänud. 

Kurk vajab head mulda ja palju vett. Spetsialisti sõnul on hooldus väga lihtne ja jääb vaid kastmisvaev, kui kasvatamiseks valida vastav muld.

Söödav kuslapuu

Söödav kuslapuu
Söödav kuslapuu Foto: www.flickr.com

Koduaeda soovitab veel spetsialist sinist ehk söödavat kuslapuud (Lonicera caerulea var. edulis). Kanni sõnul valmivad kuslapuu marjad aias kõige esimesena. Sinised marjad meenutavad maitselt mustikat ning on suure C-vitamiini sisaldusega.

Aias kasvamiseks vajab kuslapuu päikeselist kasvukohta. Mullastiku suhtes on taim vähenõudlik ning ei vaja erilist hoolt. Spetsialist soovitab saagi suurendamiseks kõrvuti istutada kaks erinevat sorti. 

Kõik maitsetaimed

Maitsetaimed
Maitsetaimed Foto: www.flickr.com

Üheaastaseid maitsetaimi võib aknalauale ja aiamaale külvata järjepidevalt, siis on alati värsket võtta. Maitsetaimi võib suveperioodil edukalt kasvatada ka rõdukastides ja aiavaasides.

Kann soovitab külvata värske saagi kindlustamiseks uue seemne iga 2-3 nädala tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles