Kas nõukaaegsesse paneelmajja ikka tasub kodu osta? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paneelmaja.
Paneelmaja. Foto: Scanpix/Postimees

Ajal, mil nõukaaegsete paneelmajade saatus on üsna lahtine, kõhklevad paljud koduotsijad, kas neisse tasub ikka kinnisvara soetada - äkki lähevad majad ühel hetkel lammutamisele? 

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing leiab, et muretseda pole vaja ning vanematel kortermajadel on uute ees isegi eeliseid. «Vanemate paneelmajakorterite kasuks räägib suuresti ostuhind. Jah, vahed on vähenenud uute ja vanade korterite vahel, aga vahe siiski on. Vanemate korterite kasuks räägib tihti ka asukoht, sest need asuvad tihti väljakujunenud piirkonnas,» ütleb ta. Reeglina asuvad nende läheduses pargid, olemas on haljastus, rajatud on teed ja tänavad. Samuti on vanemate kortermajade läheduses poed ja teenindusasutused, lasteaiad, mänguväljakud, koolid, toimib ühistransport. «Uuemate kortermajade puhul seda kõike kohe eeldada ei saa,» meenutab Saksing.

Evelin Teas Skanton Kinnisvarast tõdeb, et noored küll eelistavad uusarendusi, kuid see ei tähenda, et vanemate paneelmajade korteritele ostjaskond puuduks. «Olen nõus ehitusteadlase Karl Õigeri välja öeldud arvamusega, et elamu korraliku hooldusega on võimalik maja eluiga oluliselt pikendada ning tundub, et ostjate seas täna hirmu vanade paneelmajade lammutamise ees küll ei ole,» ütleb ta.

Kui paljud pelgavad, et vanemate korterite väärtus langeb ajas oluliselt ja kiiresti, siis ses osas soovitab Ingmar Saksing inimestel rahulikult võtta. «Vanemate korterite hind on uutest püsivam ning tõuseb ja langeb pikema perioodi jooksul, sest müügisurve on madalam. Kui uue maja puhul on kõikide korterite müügiks reeglina tähtaeg, siis vanemate korterite puhul kõikidel omanikel see puudub. Ka on vanema korteri ostuhind madalam ning seetõttu on ka turu languste ja müügisurve korral kaotus väiksem,» ütleb ta

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles