Spetsialist soovitab: milline põrand on mõistlik valida kööki?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kuna põrandate valik on suur, ei oska inimesed tihti otsustada milline neist sobiks kõige paremini kööki. Köögipõranda valikul annab nõu Espaki põrandaspetsialist Anna Lumiste.

Spetsialisti sõnul sobivad köögiruumidesse peaaegu kõik materjalid. «Mina välistaks ainult vaipkatte, sest maha läinud toitu või jooki on sealt väga keeruline kätte saada ja mõne vedeliku puhul läheb vaja keemilist puhastust,» kostis Lumiste.

Parim valik on plaadid

Lumiste arvates on kõige sobivam materjal kööki keraamiline plaat, sest kivipõrandat on väga kerge puhastada. Samas on kivi suhteliselt jahe põrandakate ning just köögis tööpinna ja pliidi ees püstijalu toimetades tunneb seda eriti hästi. «Eesti tingimustes peab seetõttu selle alla kindlasti paigaldama põrandakütte,» teadis spetsialist.

Plaate valides tuleb aga naise sõnul ühtlasi mõelda ka nende puhastamisele. Suurt plaati on tunduvalt kergem puhastada, kuna mustus kipub just vuugivahedesse ja -äärtesse kogunema, karedamat plaati on aga raskem puhtaks saada. Samuti on vahe ka plaatide värvil – täiesti ühevärviliselt plaadilt paistab mustus paremini välja kui tagasihoidliku mustriga või värvivarjunditega plaadilt.

Üks tegur, mida spetsialisti sõnul kööki plaate valides veel silmas pidada, on see, et läikiv plaat võib osutuda liiga libedaks. Kivipõranda soovijal tuleb arvestada ka seda, et kivi on raske ja seetõttu tasuks eelnevalt selgeks teha kas näiteks vana puitmaja konstruktsioon kannatab lisaraskust.

Keraamilistele plaatidele on ka alternatiive

Lisaks keraamilistele plaatidele sobivad Lumiste sõnul kööki väga hästi ka teised materjalid:

«Sobib hästi ka korkpõrand – looduslik ja soe materjal, tõeliselt jalasõbralik. Vinüülkatteline kork peab vastu ka lemmiklooma küüntele ja kingakontsadele. Kork on painduv ja elastne, deformeerunud pind võtab mõne aja pärast jälle oma esialgse kuju.

Kvaliteetne PVC on väga tugev, vastupidav, niiskuskindel ning seda on lihtne paigaldada ja hooldada. Lisaks on PVC-l väga lai värvi- ja mustrivalik, nii et igaüks leiab kindlasti endale sobiva. Samad omadused on ka linoleumil, mis on lisaks tunduvalt loodussõbralikum materjal.

Laminaatparkett on suure kulumiskindlusega, mistõttu sobib see ideaalselt köögipõranda katmiseks. Kvaliteetne laminaat on väga vastupidav ja kerge hooldada, samuti on laminaati lihtne paigaldada. Kööki paigaldamiseks tuleks aga kindlasti kasutada spetsiaalset vuugikaitsevedelikku, mis kaitseb niiskuse sattumist liitekohtadesse.

Puitpõrand on looduslik ja soe materjal. Laudparketti on lihtne paigaldada, kuid tuleb arvesse võtta, et puitparkett kardab liigset vett ning kõvad esemed võivad parketi sisse jätta täkked. Seda on võimalik lihvimise ja viimistlemisega ära parandada. Parketti on võimalik viimistleda laki või õliga. Õlitöötlus annab parketile antistaatilise pinna, mis talub hästi niiskust ja hülgab tõhusalt plekke jätvaid aineid. Samuti on lakitud parketti lihtsam hooldada,» andis spetsialist nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles