Pagulaskriisi leevendama pidanud IKEA toode tõi endaga kuhja probleeme

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: dezeen.com

IKEA väljatöötatud, mitu disainiauhinda võitnud ja palju kiita saanud ajutine pagulastele mõeldud peavari on osutunud üsna problemaatiliseks tooteks. 

IKEA andis äsja teada, et kuna nende esialgu nii palju positiivset tagasisidet teeninud pagulastele mõeldud ajutisel elamul on ilmnenud hulganisti puudujääke, disainivad nad selle põhjalikult ümber, kirjutab arhitektuuriportaal Dezeen.

Better Shelteri nimeline ehitis oli pealtnäha küll väga kasutajasõbralik, kuid selgus, et kui seda oli vaja kohendada spetsiifilisematele vajadustele (näiteks konkreetsele perele elamiseks või meditsiinitöötajatele kasutamiseks) vastavaks, polnud see kas võimalik või muutis maja elanikele või kasutajatele ohtlikuks, andis teada ÜRO.

Millised konkreetsed probleemid Better Shelteri kasutamisel ilmnesid, pole täpsustatud, kuid viidatud on sellele, et päikesepaneelidega varustatud majake pole praegu piisavalt tuleohutu, samuti on see ebamugav liikumispuudega inimestele ning ka meditsiinitöötajatel on raske seda sihtotstarbeliselt kasutada. Mõnel juhul ilmnenud probleeme ka konstruktsioonide vastupidavusega.

Foto:
Foto: Foto: dezeen.com

IKEA kinnitusel pole puudujäägid nii suured, et juba tehasest väljasaadetud majad tuleks tagasi kutsuda, kuid kindlasti teevad nad lähiajal Better Shelterile põhjaliku uuenduskuuri, võttes arvesse viimase aasta jooksul laekunud adekvaatset tagasisidet. 

Hoolimata puudujääkidest on Better Shelter siiski ülemaailmselt võimaldanud paljudel pagulastel oma elu inimväärsemalt otsast alustada – kuigi ajutised, on need majakesed siiski rohkem kodud kui seni kõikjal kasutusel olnud põgeniketelgid. Mõnes piirkonnas kasutavad lahingutes kodu kaotanud pered Better Shelterit justkui ehitussoojakut, kus pere elab seni, kuni pommitamises hävinud päriskodu üles ehitatud saab. 

Better Shelterisse mahub mugavalt elama viis inimest ja see on piisavalt kõrge, et maja keskel saab täiskasvanud inimene püsti seista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles