Lugeja küsib: mida teha, kui mu kodu on naabri pärast tihti suitsuhaisu täis?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

«Eriti praeguste soojade ilmadega, hoian magamistoa akent sageli lahti või vähemalt tuulutuse peal. Minu naabrile meeldib aga hirmsasti rõdul suitsetada ja kogu haisev suits tuleb pidevalt minu akendest sisse. Mida saan mina selle vastu ette võtta ja kas naabri suitsetamist rõdul saab kuidagi ära keelata?» küsib lugeja.

Vastab Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi:

«Suitsetamise teema ja selle kahjulikud mõjutused naabritele muutuvad üha aktuaalsemateks. Seadus ei keela korteriomanikul suitsetada oma kodus või rõdul. Oluline on aga silmas pidada, et suitsetamisega tekkivaid kahjulikke mõjutusi ei pea teine korteriomanik taluma.

Asjaõigusseadus reguleerib kahjulike mõjutuste talumise kohustust naabrusõiguslikes suhetes. Seaduse mõtte kohaselt peab kinnisasja omanik taluma naaberkinnisasjalt lähtuvaid mõjutusi, mis ei kahjusta oluliselt tema kinnisasja kasutamist.

Kuna tegemist on eluruumiga, siis eelduslikult on selle kasutamine oluliselt takistatud, sest naaberkorteri rõdul toimuva suitsetamise tõttu satub tubakasuits eluruumi, mis ületab tavakasutusest tekkivaid mõjutusi.

Tuginedes korteriomandiseadusele peab korteriomanik hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. 

Seega võib üks korteriomanik nõuda teiselt korteriomanikult ka seda, et see lõpetaks suitsetamise rõdul, kui selle tegevusega kaasnevaid kahjulikke mõjutusi ei ole võimalik hoida mõistlikkus piires.

Samas olen veendunud, et mõistlikud inimesed saavad üksteisest aru ja jõuavad kokkuleppele, ega peaks vimma ja kulutuma kohtuuksi sellisteks vaidlusteks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles