Ekspert annab nõu: mida teha, kui majaseina on grafitiga soditud?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafiti garaaži uksel
Grafiti garaaži uksel Foto: www.flickr.com

Kujuta ette, kui ühel hommikul tööle minnes avastad, et sinu garaažiuksele on aerosoolidega soditud ebasünnis grafiti. Kes teose eest vastutab ning kuidas selle eemaldamine täpsemalt välja näeb?

MTÜ Harjumaa Ühisteenuste Keskuse juhatuse liikme Tõnu Tuppitsa sõnul peaks lihtsalt vastates omanik oma vara seisukorra eest ise vastutama ja tagama selle korrasoleku. Nii ka soditud seina/ukse puhul, mis Tallinnas asudes tuleb vastavalt linna heakorraeeskirjas sätestatule hoida puhas illegaalsest grafitist. «Üldiselt nõuavad ka mujal asuvad omavalitsused, et nii hooned kui piirdeaiad ja prügikonteinerid oleksid sodimistest puhtad,» teadis mees.

Kuidas uks jälle puhtaks saada?

Tuppits väidab, et seinte või uste puhastamiseks on võimalusi mitu ja need sõltuvad millega ja mis materjalist pinnale on soditud. 

«Mõned inimesed, kes soovivad puhastamist ise teostada peaksid ringi vaatama ehitusmaterjalide kaupluste värviosakondades ja küsima universaalseid grafitipuhastusvahendeid sealt. Töö võib õnnestuda hästi,» sõnas Tuppits.

Samas pakuvad mehe sõnul selliseid puhastusteenuseid ka mitmed ettevõtted, kes omavad mitmete erinevate tehnoloogiate kasutamise kogemust ja oskavad tihti sodimise peale vaadates öelda, millist tulemust nad puhastamisel pakkuda suudavad.

«Värvitud pindade puhul soovitan kindlasti esiteks sodimine eemaldada ja siis otsustada, kas puhastamise jälg rikkus allolevat värvikihti, et seda üle värvida või mitte,» lausus spetsialist. Tavalised aerosoolvärvid ja ka markerivärvid mehe teadmisel võimalike fassaadivärvidega hästi ei nakku ja on ka värvilt väga intensiivsed, mis võib lihtsa sodimise ülevärvimise tulemuse muuta halvaks.

Mehe sõnul peaks puhastamisel majaomanik oskama küsida ka tehnoloogiat, mida puhastusettevõte kasutab. Tavaliselt siis kas veepõhine survepesulahendus koos vastavate puhastuskemikaalide kasutamisega või abrassiivpuhastus (liivaprits, soodaprits, kuivjääpuhastus jmt).

«Abrassiivpuhastust soovitaks juhul, kui otsustatakse pind hiljem uuesti üle värvida ning seal kus aluspõhi on ekstreemselt tugev näiteks metall või graniit,» kommenteeris Tuppits.  Mujal, kus on oluline alles jätta kõik peale sodimise, võiks eelistada veepõhiseid lahendusi, kus puhastuskemikaali liik määratleb mida maha puhastatakse ja kas värvitud pind näeb pärast puhastamist välja nagu enne.

Kui hoone omanik otsustab siiski sodimise ülevärvimise kasuks, tulekski mehe sõnul jääda üle värvima, sest puhastamise korral esineb väga suur oht leida esimese sodimise alt üha uusi sodimise ja värvikihte. «Samas muudab tükati pinna ülevärvimine selle koledalt laiguliseks ja ilusate fassaadide välimus muutub hirmsaks,» väidab Tuppits.

Kui palju maksab? 

Mehe sõnul võivad hinnad antud tegevusvaldkonas varieeruda suures piiris ja sõltuda näiteks järgmisest - kas sodimine on uus või vana, millisel pinnal see asub, kas pind on värvitud või mitte, kuidas pinnale ligi pääseb ja kas selle lähedal saab parkida.  

Samuti mõjutab spetsialisti sõnul hinda kindlasti ka see, kas soovitakse puhastada 1m² või 10m². «Arvatavasti võiks omanik ühekordse sodimise eemaldamise korral arvestada väikesel pinnal umbes 50€ kuluga. Suurema pinna puhul on ruutmeetri puhastamise hind umbes 10-15€. Õige kemikaali ja puhastajast naabrimehe olemasolul võib puhastamine olla ka odavam ja lihtsam,» lisas mees.

Kuidas sodimist ennetada?

«Sodimise avastamisel tasuks pinna omanikul arvestada, et sodijad jälgivad Teie käitumist,» teadis mees. «Kui te sodimist ära ei puhasta, tekib sinna aegamisi grafitit juurde. Kui puhastate operatiivselt, võidakse antud väike koht uuesti ära sodida, kuid võimaliku uuesti puhastamise korral võidakse Teid ka rahule jätta.»

Tuppitsa sõnul toodab sodimine sodimist - kuhu on soditud, sinna tuleb ka sodimist juurde. «Samuti soditud kohtades inimesed hästi käia ei taha ja peavad kohta selliseks, kus on ebaturvaline viibida,» arvas mees.

Sodimist saab teadja sõnul ennetada hea valgustatusega, üldise heakorra ja koristamisega, samuti valvekaamera paigaldamisega. «Kuna sodimise puhul on tegemist vandalismiaktiga, siis kindlasti soovitan juhtunust teavitada politseid. Kindlustatud vara puhul teavitage kindlustusandjat, kes võimaliku kahju ka hüvitada võib,» andis Tuppits nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles