Mis oleks, kui koliks... Tartusse?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linn
Tartu linn Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Juba aegade algusest on eestlased Tartut tundnud kui tõelise ülikoolilinnana. Mis aga teeb selle paiga inimestele nii südamelähedaseks, et nad ka pärast kooli lõpetamist sinna elama jäävad?

Miks Tartu?

Põline ülikoolilinn Tartu on mõnusalt kompaktne linn, mis sobib ideaalselt inimesele, kes igatseb pealinnamelust rahulikumat tempot, kuid samas siiski piisavalt linlikku keskkonda. Linnas on olemas kõik, mis eluks vaja, kuid samas on vahemaad piisavalt väikesed selleks, et igapäevatoimetused jala tehtud saaks.

Tartus on võrreldes pealinnaga inimestel teineteise jaoks rohkem aega ja ollakse tähelepanelikumad: pole harvad juhused, kus pargis või lastega mänguväljakul saad jutule võhivõõra inimesega.

Kuigi inimesed märkavad üksteist, pole vaja karta väikelinnale omast «kõik tunnevad kõiki»-häda - selleks, et naabri tegemistega detailselt kursis olla, on Tartu siiski liiga suur linn.

Kindlasti on Tartu, suures osas tänu ülikoolile, väga tolerantne, kus elab väga kirju ja vahelduv seltskond. Samuti on õhus alati pisut akadeemilisust, mis annab Tartule tuntava eripära.

Suudlevad tudengid / Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Suudlevad tudengid / Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mis räägib Tartu kahjuks?

Kuigi paljud Tartu elanikud naudivad sealset aeglast elutempot ning peavad seda pigem plussiks, on teiste sõnul linn siiski liiga uimane ja igav. Sellest hoolimata on viimasel ajal toimunud kultuurses linnas üllatavalt palju peksuskandaale ja surmajuhtumeid, mis on muidu väga rahuliku Tartu jaoks üsna murettekitav.

Kinnisvara seisukohast on hinnad Tallinnaga üsna võrdsed, kuid pakkumisi on tunduvalt vähem. Sügise saabudes tekib uutel tudengitel suur nõudlus ka üürikorterite järgi, mis tihti nende hinna kõrgustesse viib.

Kui kallis?

Renoveeritud 2–3-toaline korter maksab Tartus umbes 60 000 eurot. Sama suure korteri üürihind jääb hetkel aga 300 euro kanti. Keskmine renoveeritud elumaja (4–5 tuba) maksab Tartus aga umbes 145 000 eurot.

Tigutorn / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Tigutorn / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Koolid?

Lisaks sellele, et Tartus asub Eesti suurim ja vanim kool Tartu Ülikool, paikneb seal veel näiteks Maaülikool, Lennuakadeemia, Tervishoiu Kõrgkool.

Peale kõrgkoolide, on linnas ka hulk keskkoole, näiteks Hugo Treffneri, Jaan Poska, Miina Härma ja Tamme Gümnaasium. Tartus asub ka mitmeid põhikoole, teiste seas Kesklinna, Kivilinna, Tamme ja Hansa Põhikool.

Samuti leidub Tartus kolm kooli erivajadustega õpilastele.

Tartu Ülikool / KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS
Tartu Ülikool / KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Aga töö?

Kuna tegemist on suuruselt teise Eesti linnaga, leiab Tartus tööd peaaegu igal erialal. Lisaks pakub ülikool akadeemilise taustaga inimestele palju eneseteostamisvõimalusi.

Hetkel on tööpakkumisi nii klienditeenindajatele (kohvikutesse ja poodidesse), programmeerijatele, ehitajatele, metallitöölistele, kokkadele ja õpetajatele.

Mida vabal ajal teha?

Aktiivse kultuuri- ja seltsielu tõttu leidub Tartus tegevust igale vanusele ja kõigile huvigruppidele. 

Tartlastel on väga kõrgelt arenenud kogukonnatunne ja väga tähtsal kohal on linnaosaseltsid ja sellega seonduvad üritused. Ühiselt korraldatakse näiteks linnaosade päevi ning kodanikualgatuste korras tehakse palju ära selleks, et oma elukeskkonda parandada ja mitmekesistada. Samuti on Tartus suure au sees erinevad maratonid, rattarallid ja muud rahvaspordiüritused.

TARTU JOOKSUMARATON / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
TARTU JOOKSUMARATON / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Akadeemilise taustaga inimesed leiavad tegevust väga aktiivselt tegutsevatest korporatsioonidest. Lisaks toimub linnas ohtralt kultuuriüritusi, näiteks kirjandus- ja luuleõhtuid.

Teadusest huvitunud saavad külastada AHHAA teaduskeskust või ajaloolist tähetorni. Iga kultuurihuviline peaks aga kindlasti leidma tee Vanemuise, Karlova või Uus Teatrisse. Samuti pole linnas puudust ka parima tehnoloogiaga kinodest.

Kes soovib aga lõõgastuda, saab näiteks logeleda uhiuues vSpas, või veeta aega lähestikku asuvates ostukeskustes Taskus, Kaubamajas ja Kvartalis. Pisut kesklinnast kaugemale jääb ka suur Lõunakeskus, kus lisaks poodlemisele saab muuhulgas ka uisutada. 

Ilusate ilmadega leitakse sageli koos sõprade ja tuttavatega tee hoopis mõnda rohelisse parki, kus üksteise seltskonnas mõnusalt aega veedetakse. Meeleolukama aja veetmiseks käiakse aga istumas või tantsimas näiteks Illusioonis, Naiivis või Shootersis.

Kus süüa?

Kui põliselt tartlaselt küsida, millist kohvikut ta enim külastada soovitab, tuleb talle tavaliselt esimese asjana pähe Werner. See, üks Eesti vanematest kohvikutest, on läbi aegade olnud üks üliõpilaste ja õppejõudude meelispaiku. Klientide sõnul mujalt nii mahlaseid ja maitsvaid kooke ei leia!

Kes aga tõelist kokakunsti näha soovib, tasub kindlasti külastada Kremplit. Selle kohviku süda on köök, millelt on üks suur sein ära võetud. Sedasi näevad kõik, mis köögis toimub ning lisaks märkavad kokad, kuidas klientidele nende valmistatud road maitsevad.

Werneri kohvik /MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Werneri kohvik /MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui soovid aga tõelist itaalia toitu, ei saa külastamata jätta La Dolce Vitat. Lisaks pastadele ja salatitele, pakuvad ehtsatest itaallastest omanikud Teile elava tulega ahjus valmistatud krõbedaid pitsasid. 

Kes soovib suuri ja mahlaseid burgereid, peab Tartus külastama kindlasti vesterni stiilis Sheriff Salooni. Taimetoidu armastajad leiavad parimaid toite aga vana aparaaditehase mahajäetud hoonest, kuhu on loodud uus ja trendikas kohvik Aparaat.

Aparaaditehases asuv söögikoht /MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Aparaaditehases asuv söögikoht /MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Midagi veel?

  • Tartu on väga roheline linn - II MS pommitamised jätsid linna väga palju tühje platse, mis hiljem lihtsalt parkideks kujundati. Nii saigi Tartust linn, mis on turistide sõnul kohati rohkem parkmetsa moodi. Parkide hoonestamiseni hakatakse alles nüüd vähehaaval jõudma.
  • Mujal Eestis ja Tartus on avalik alkoholitarbimine keelatud, aga Pirogovi platsil on see  varakevadest hilissügseni lubatud põhjusel, et see on Tartu tudengitele traditsiooniline napsutamiskoht. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles