Tallinna vanalinna võtavad üle lühiajaliseks majutuseks mõeldud korterid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna vanalinna korteritest on saamas lühiüürimiseks mõeldud elamispinnad, mis ühest küll positiivne, kuid toob endaga ka pisut probleeme. 

Tallinna vanalinnast kui meelelahutus- ja kultuurikeskusest ning kalleima kinnisvaraga piirkonnast on saamas ka aina aktiivsem lühiüürimise asum, kus ilma teeb äri, mis seotud Airbnb-ga ehk lühimajutusega, ütleb Uus Maa kinnisvarabüroo maakler Kaija Kullat. «Võib öelda, et päris paljudele sealsetele korteritele on see andnud justkui uue elu,» räägib ta. 

Üheksakümnendatel leidsid paljud Tallinna vanalinna korterid omaniku välismaalt. «Neid kortereid soetati nii elamiseks, kuid suures osas ka lihtsalt puhkamiseks. Seetõttu seisid paljud korterid suurema osa aastast tühjadena. Nii oli vanalinn osaliselt justkui tühi linnaosa – tänavatel ja äripindadel käis elu, kuid paljude korterite aknad olid pimedad,» ütleb Kullat. Seega on mõnes mõttes positiivne, et nüüd on korteritesse tekkinud vähemasti mingidki elanikud - mis sest, et ajutised.

«Esimesed korterite ostjad on saanud vanemaks ning ei jaksa enam Eestis puhkamas käia ja on seetõttu asunud oma puhkusekortereid müüma või üürioperaatoritele välja rentima. Tänu oma positsioonile Tallinna meelelahutuskeskusena ning populaarsusele turistide seas ongi korterite kõige tasuvamaks kasutusviisiks osutunud nende lühiajaline väljaüürimine,» selgitab Kullat.

Uuteks ostjateks on investorid, nii välis- kui kodumaised. Paremini kapitaliseeritud investorid on vanalinnas kokku ostnud üürikortereid isegi kümnete kaupa ja pidevalt soovitakse leida lisa. Üürioperaatoriteks on pigem tegusad Eesti firmad.

Seoses uut tüüpi üürirakenduste - nagu Airbnb - turuletulekuga on Tallinn vanalinna korterite elanikkond hakanud muutuma ning senised tihti tühjalt seisnud elamispinnad ellu ärganud. Vanalinnast on saamas Airbnb linnaosa.

«Kuigi vanalinna püsielanikkond ei pruugi selles suhtes alati positiivselt meelestatud olla, sest lühiüür toob ju kaasa lisanduvat (m)elu, mõjub see vanalinnale siiski hästi, sest majad ja korterid hoitakse soojad ning heas korras, et investeeringute väärtus säiliks,» leiab Kullat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles