Video ja fotod: võimlemispalli abi saab valmis ehitada võimsa pitsaahju

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Lisaks tavapärasele suvisele liha grillimisele, võidab inimeste seas üha rohkem populaarsust ka elaval tulel pitsa küpsetamine. Eriti krõbeda pitsa saamiseks soovitatakse aga kasutada spetsiaalset pitsaahju. Siin on õpetus, kuidas üks selline ise võimalikult lihtsasti valmis teha.

Selleks, et ahi tuleks pealt kuplikujuline, saab appi võtta tavalise võimlemispalli. Sellele tuleks ajutiselt ümber ehitada lihtne puidust raam, mis palli kinni hoiaks. Papi ja mõne toikaga tuleks vormida ahjule ka ava, kust pärast pitsasid sisse ja välja võtta. 

Foto: Kuvatõmmis videost

Seejärel tuleb pall katta ajalehtedega, mis saab omavahel kinnitada tsemendiga. Kuna tsement imendub läbi ajalehe, tekib väga tugev pinnas, mida saab hiljem ka üles tõsta ja mujale liigutada.

Foto: Kuvatõmmis videost

Kui esimene kiht on tahenenud, tuleks katta vorm vermikuliidiga. Kuna see mineraal tekitab pinnasesse palju õhutaskuid, aitab see hoida pitsaahju hiljem kauem soojana.

Pärast seda kihti, tuleks vermikuliit katta uuesti tsemendiga üle ning seejärel lasta kogu kupatusel taheneda. Siis saab kupli palli küljest lahti eemaldada ning selle asetada telliskividega kaetud pinnale.

Foto: Kuvatõmmis videost

Kui kuppel on pinnale asetatud, saab seda veel seguga soovi järgi vormida. Segu jaoks saab kasutada näiteks 10 osa vermikuliiti ja ühte osa tsementi.

Foto: Kuvatõmmis videost

Vanast metalltorust saab ahjule ehitada korstna ning telliskivide ja segu abil korraliku ahjusuu.

Foto: Kuvatõmmis videost

Selleks, et tulemus jääks ilusam, saab kõige viimaseks kihiks jätta tumedama tsemendi.  Seda labidaga siludes, jääb kogu ahi pealt poolt tunduvalt ühtlasem. 

Vaata videost, kuidas protsess täpsemalt välja näeb:   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles