«Aedniku aabits»: kuidas kasvatada roosist tugev ja vastupidav põõsas

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Roosilõhn kuulub armastatuimate suvelõhnade hulka, kuid teda peetakse kapriisseks taimeks, kelle eest hoolitsemine nõuab teadmisi ja vilumust. Tõsi, igal roosikasvatajal on aja jooksul tekkinud omad nipid, kuid mõne lihtsa rusikareegli järgimisel saab nende kasvatamisega hakkama igaüks.

Esmalt tasub roosi istutamisega veidi vaeva näha ja kaevata talle poole meetri laiune ja sama sügav istutusauk, mis täita viljaka mulla ja kompostiga. Roos tuleb istutada nii, et pookekoht jääb vähemalt 10 sentimeetri sügavusele maapinnast. Armastatud roosikasvataja Rein Joosti sõnul leiab algaja roosisõber õige istutussügavuse nii, kui asetab oma labakäe pookekoha juurde - labakäe laius näitabki piiri, kustsaadik taim mulda istutada. Nii ei pea kartma, et halvad ilmastikuolud või laste mänguhoos peenrale sattunud pall taime hävitaks. 

Istutamisel võib aiapidaja oma elu hõlbustada ja mulla sekka segada Osmocote-tüüpi väetist, mis tagab taime varustatuse toitainetega poole aasta jooksul. Lisaks võib õitsemise algusest hakata taimele andma lisa kastmisväetisega, et roos tugeva ja tervena püsiks ning pikalt õitseda jaksaks.

Lisaks sellele, et roos on «näljane», on ta ka väga «janune» taim, kelle veevajadust võrdleb Rein Joost lausa kurgiga. Seega ei tasuks teda hooletusse jätta, vaid hoolikalt kasta, siis tänab ta teid õiteiluga kogu suve.

Lisanippe rooside kasvatamisest jagab ja vastupidavaid sorte soovitab Rein Joost telesaates «Aedniku aabits» täna kell 19.35 Kanal11-s ja homme kell 10.10 Kanal2-s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles