Veevärki polegi vaja: väga mugava kuivkäimla saab ehitada ka elumajja

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kekkilä OY

Ainuüksi selleks, et saada majaga kokkuehitatud tualett, pole kindlasti vaja hakata suvekodusse veevärki muretsema - väga hästi ajab asja ära kaasaegne kuivkäimla, mis on valgusaastate kaugusel endisaegsetest.

Peaaegu igaühel meist on mõni mälestus kuivkäimlatest ja enamikul on see ebameeldivamat laadi - väga sageli oli tegu pimeda, külma ja haisva uberikuga kusagil maakodu tagumises sopis. Praegu võib suvitaja või miks mitte ka püsikodu omanik oma majja muretult kuivkäimla sisse ehitada, muretsemata haisu ja muude ebameeldivuste pärast.

Kuivkäimlaid tootva Kekkilä OY esindaja Erki Mehevits ütleb, et kui paigaldada oma koju korralik kuivkäimla ja sinna juurde õhutussüsteem, siis igasugused lõhnamured kaovad kohe. Tema sõnul on võimalik õhutustorule paigaldada ka lennuki tiivasüsteemile sarnane kork, mis õhu liikumise ja tuule korral tekitab alarõhu - halb õhk imetakse sedasi pidevalt välja.    

Mingit põhjalikku eeltööd, maasse aukude kaevamist, aukude betoneerimist ja kes teab, mis tsirkust veel tänane kuivkäimla ei vaja. Vaja on põrandapinda, kuhu käimla pott asetada, õhutustoru ja vedeliku äravoolutoru auku. «Mingit süvistamist ega augu tegemist ei ole vaja,» kinnitab Mehevits.

Kes tahab, võib käimlale  muretseda  ka lisavarustust: valikus on termoiste, et ka jaheda ilmaga soe oleks, käimlaturvas, mis vähendab  vedeliku kogust ja lõhna, käimlakomposti erguti, mis tagab kvaliteetsema komposti, ja aiakomposter, kus jäätmeid hiljem kompostida ja mullaks teha. 

FOTO:
FOTO: Foto: Kekkilä OY

Ise saab ka

Kes üldse valmislahendusi osta ei taha, neile mõjub ehk lohutavalt teadmine, et ka ise saab väga hästi majja haisuvaba käimla ehitada. Nii on oma suvekodus teinud näiteks Jaanus, kelle lapsed ei tahtnud enam öösiti üle õue välikäimlasse minna. 

«Kõige keerulisem osa oligi eeltöö. Sain teada, et haisuvabaduseks on hästi oluline ventilatsioon ja see, et vedelik saaks kusagile eraldi juhitud või vähemasti ära imbuks. Kuidas seda teha, selleks on internetis mitmeid soovitusi, eks igaüks valib endale sobivaima,» ütleb ta.

Käimla asub Jaanuse pere suvekodus koridoris ja üldiselt haisuprobleeme ei ole. Pereisa tunnistab, et vahel, kas mingi kindla tuulesuuna või muu ilmastikust  tingitud iseärasusega pisut ikka kipub lehkama, aga selleks puhuks on neil olemas turvas, mida potti visata. 

«Kes kõhkleb, kas ehitada kuivkäimla majja sisse, siis mina küll soovitan proovida. Juhised on tänapäeval igaühele kättesaadavad ja elu on maal sedasi ikka mõnusam küll, kui ei pea iga hetk üle õue jooksma,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles