Mida teha, kui koju on tunginud närilised?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Hiired ja rotid ei ole nuhtluseks vaid vanade suvemajade puhul. Need tüütud tegelased võivad tungida ka kõige uuematesse ja puhtamatesse kodudesse. Mida aga teha, kui mõnda neist oma kodus märkad?

Kui näed oma kodus ühte hiirt, on väga tõenäoline, et kuskil peidab ennast nii mõnigi veel, vahendab Good Housekeeping. «Nad otsivad sama, mida inimesedki - toitu, vett ja katust peakohale,» rääkis kahjurite tõrjumisega tegelev Cindy Mannes. «Kui üks neist juba tuppa jõuab, on suur tõenäosus, et ka teised on tee sinu koduni leidnud. Lisaks paljunevad nad väga kiiresti.»

Kui tavaliselt seostatakse kodus elavaid hiiri nende pabulate või näritud pappkastide järgi, siis Mannese sõnul võivad nad tegelikult kaasa tuua ka palju hullemaid tagajärgi. «Lisaks sellele, et hiired ja rotid võivad närida ka läbi õhukeste seinte, on võimalus, et nad näksivad ka elektrijuhtmeid. See võib halvimal juhul lõppeda tulekahjuga,» selgitab teadja. «Samuti võivad nad endaga kaasas kanda erinevaid haiguseid, mis ka inimestele edasi kanduvad.»

Kuidas lahti saada?

Kuigi internetis levib palju koduseid retsepte erinevateks hiiretõrjevahenditeks, siis spetsialisti sõnul pole mõtet neid proovidagi. «Seda pole tõestatud, et isetehtud piparmündispreid ja sidrunilahused kuidagi hiirtele mõjuksid. Lisaks on närilised juba inimestega nii harjunud, et on väga väike tõenäosus, et sellised lõhnad neid eemale peletaksid,» arvab naine.

Siiski on spetsialisti sõnul tõhus viis kasutada traditsioonilisi hiirelõkse. «Vana hea hiirelõks töötab peaaegu alati,» rääkis naine. Lõksud tuleks aga alati üles seada just nendesse kohtadesse, kust hiired tuppa tulevad. «Suvalistesse kohtadesse pole neid mõtet seada, kuna siis ei leita lõkse suure tõenäosusega üles,» selgitas Mannes. Selleks, et hiired lõksu kohale tuleks, soovitab spetsialist kasutada näiteks maapähklivõid.

Kuidas ära hoida?

Mannese sõnul võivad hiired ja rotid tungida majja juba väikesest mündisuurusest avast. Kui näriliste sisenemiskoht on leitud ja ruumides on lõksude abil neist vabanetud, tuleb kõik võimalikud sisenemisavad katta terasvilla ja pahtliga. «Jälgi kindlasti, et torude ümbrused ja põrandavahed oleks täidetud. Samuti veendu, et kõik ventilatsiooniavad oleks restidega kaetud,» õpetas spetsialist.

Hiirte ja rottide levikut mõjutab naise sõnul kindlasti ka maja ümbrus. «Kui aias on palju puuoksi ja lehehunnikuid, või on puuriit otse maja kõrval, on palju suurem tõenäosus, et seal pesitsevad närilised hakkavad ka majja tungima,» täpsustas spetsialist.

«Toas tuleb aga kõik kuivained ja söögipoolised kindlasti hoida õhukindlates karpides. Samuti ei tohiks tähelepanuta jätta koduloomadele mõeldud sööki. Kui jätad toiduga täidetud koerakausi terveks päevaks tuppa vedelema, on see närilistele hea söögipala.»

Vahel tuleb kutsuda appi professionaalid

Kui lõksude ja avade katmisega närilistest lahti ei saa, tuleks mõelda professionaalse tõrje peale. «Kuna koju tunginud hiired ja rotid võivad olla inimesele ohtlikud, tuleb kuidagi nendest kindlasti vabaneda!» andis Mannes nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles