5 nippi, kuidas vabaneda puukidest koduaias (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk rohukõrrel.
Puuk rohukõrrel. Foto: Scanpix/Panthermedia

Puugid muutuvad järjest suuremaks nuhtluseks ja kannavad üha rohkem haigusi. Mida aiapidaja teha saaks, et pisikesed palju pahandust tekitavad putukad koduaias ei kimbutaks?

Proovida võib mõnd nippi, mis puuke kas aiast tõrjuvad või sootuks eemal hoiavad, kaela ei murra neist ükski.

Lavendel ja küüslauk

Kasvatage aias lavendlit ja küüslauku – puugid ei talu nende lõhna. Lavendlit võiks olla üsna ohtralt, küüslaugu puhul avaldavad mõju pigem purustatud küüned. Nendega võib hõõruda aiamööblit või puistata küüslaugupudi käidavamate radade äärde. Samuti on väga efektiivne küüslaugulahus, mida aeda olulistesse kohtadesse pihustada.

Sage niitmine

Puugid ei ole huvitatud lühikeseks pöetud ilumurus pesitsemisest, kontrollimatult lokkav hein on neile palju meeldivamaks elupaigaks. Puukide meeliskoht on vähemalt 10 cm kõrgusel olev rohukõrs, nii et muru peaks kindlasti sellest mõõdust madalam olema.

Koduloomad kodus

Ärge laske koduloomi järelevalveta metsa ja võssa hulkuma. Väga suure tõenäosusega veavad loomad teile puuke aeda. 

Lupjamine

Lupja krundipiir kõigist neljast küljest. Lubi kuivatab puugid ja hoiab eemal järgmised, lisaks ei meeldi lubi samblale.

Multšimine ja kaetud kõnniteed

Puukidele ei meeldi multš ega plaaditud käigurajad ja puhkenurgad. Puukide meelispaik on muru ja hein, niiske ja soe keskkond. Kui tahad puhkenurgas muretult pikutada, ära lase murul seal kasvada.

Allikas: RealSimple

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles