Ekspert annab nõu: kuidas suvekodu turvalisena hoida?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.kv.ee

Suvilapiirkonnad on murdvarastele ahvatlevaks sihtmärgiks. Vargad võivad suvituskohta tühjaks tassida tunde kui mitte päevi – alustades tööriistade minema vedamisega kuni kamina või moodulsauna osadeks võtmiseni välja. Mida teha, et suvekoju puhkama saabudes oleks kõik nii, nagu sealt eelmine kord lahkudes jäi?

G4S kommunikatsioonijuhi Reimo Raja sõnul algab suvekodu turvalisus lihtsatest asjadest. «Lahkudes sulge aknad ja lukusta uksed, hoia hoov asjadest puhas ja pane kõik vähegi väärtuslik silma alt ära,» soovitas Raja. Et suvekodu turvalisus oleks omaniku kontrolli all ka saja kilomeetri kaugusel, tasub eksperdi sõnul aga investeerida valveseadmetesse.

Raja sõnul sobib suvilasse näiteks liikumisanduriga valvesüsteem, mille saab siduda mobiiltelefoniga. «See annab võimaluse hoonet iga kell distantsilt valve alla panna,» rääkis mees. Taoliste valvelahenduste kuumaksed jäävad tavaliselt 15 euro kanti. «Sageli on suvekodudel ka kõrvalhooned, nagu kuur ja saun, mis tuleks samuti valveseadmetega varustada. Lisaks saab turvasüsteemiga ühendada suitsuanduri, mis  tulekahju puhkedes turvaettevõtte juhtimiskeskusesse signaali saadab.»

Kes soovib linnakorterist jälgida, mis olukord valitseb suvilahoovis, peaks lisaks paigaldama videokaamerad, mille pilti saab nutitelefonist jälgida. «Kaamerad mõjuvad vargale heidutusena või pakuvad varguse korral asitõendeid varga tegevusest,» teadis Raja.

Raja sõnul on võimalus veel kasutada sellist turvasüsteemi, mis ei ole ühendatud turvaettevõttega, aga saadab näiteks nutitelefoni äpi kaudu suvilaomanikule häiresignaali –see tähendab, et inimene peab häireteatele ise reageerima. «Oma suvekodust kaugel elavatele inimestele selline lahendus seetõttu ei sobi. Samuti võib juhtuda, et näiteks reisil olles ei ole kiirelt kedagi kohale saata. Tuleb ette olukordigi, kus telefon peab olema välja lülitatud või hääletul režiimil. Siis jääb häiresignaal üldse märkamata,» selgitas Raja. Suvekodu valve ühendamine turvaettevõttega annab spetsialisti sõnul selle eelise, et häirele on igal kellaajal valmis reageerima vajaliku ettevalmistuse saanud turvatöötajad.

Samuti on Raja sõnul tähtis meeles pidada, et valveseadmeid on vaja hooldada – see tagab süsteemi tõrgeteta töö. «Turvaettevõtte tehniku abiga tuleks valvesüsteem kord aastas üle vaadata,» andis mees nõu.

Selleks, et suvekodu hoida turvalisemana ka süsteemita, soovitab Raja järgnevaid võtteid:

  • Lukusta uksed ja aknad.
  • Pane kõik vähegi väärtuslik silma alt ära ja luku taha. Akende ette tõmba kardinad.
  • Hoia hoov puhas ja ära jäta sinna vedelema esemeid, mis võivad vargal aidata majja sisse murda. Puupakku unustatud kirves, vana torujupp või euroalused on kõik head abivahendid suvilasse sissemurdmisel.
  • Paigalda hoovi liikumisanduriga valgusti, sest ka see võib mõne päti eemale ehmatada.
  • Hoia suvila postkast tühjana, kuna kuhjunud reklaampost ja lehehunnik jätab mulje, et keegi suvilas ei käi.
  • Piira suvemaja aiaga. Siis ei saa hoovi lihtsalt sisse sõita või maja ümber liikuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles