Ekspert annab nõu: mille alusel valida majale katust? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuse vahetamine
Katuse vahetamine Foto: www.flickr.com

Katusetootjatelt hinnapakkumisi küsides võib juhtuda, et saadud pakkumised on sisult väga erinevad ning neid on omavahel raske võrrelda. Kuidas aga pakkumisi lugeda, et töö kogumaksumus oleks kohe alguses selge ning jääksid ära ootamatud lisakulutused?

Hinnapakkumiste kontrollnimekiri

«Hinnapakkumiste võrdlemiseks on kõige lihtsam kasutada kontrollnimekirja,» selgitab katusetöödega tegeleva firma Monieri müügi- ja turundusjuht Marko Tammest. Spetsialisti sõnul peaks iga hinnapakkumine lisaks tavalisele katusekattematerjalile kindlasti sisaldama:

  • Eridetaile – viilkatuse puhul näiteks harjakive, äärekive, harja algus- ja lõpukivi, erikive vintskappide, neelude ja läbiviikude tegemiseks jne.
  • Aluskatet ja selle tüüpi (hingav soojustatud pööningule, mittehingav külmale ventileeritud pööningule), kaalu ruutmeetri kohta ning eriteipi aluskatte ühenduste ja paranduste jaoks.
  • Tihendeid katuseharjale, läbiviikudele, räästale ning katuseneelu lahendusi (plekk, tihendid), et katus läbi ei laseks.
  • Kinnitusvahendeid (klambrid, kruvid, teatud juhtudel ka liim).
  • Nõuetele vastavaid turvatooteid – lumetõkkeid juhul, kui maja räästa all liiguvad inimesed või pargivad autod, katuseastmeid ja käigusildu korstna juurde pääsemiseks jne.
  • Materjalide transporti ehitusobjektile ja kivide katusele tõstmist, kui seda hinnapäringus sooviti.

«Kui mõni loetletud komponentidest on hinnapakkumisest puudu, tuleb paluda see müüjal lisada,» lisas Tammest. Mehe sõnul võib vastasel juhul töö käigus ette tulla ebameeldivaid üllatusi ning kõige odavam pakkumine võib lisanduvate detailide tõttu osutuda lõppkokkuvõttes hinnalt kõige kallimaks. «Lisaks võib see tähendada tööde venimist,» arvas Tammest.

Mille alusel parim pakkumine välja valida?

Eksperdi sõnul valitakse katusemüüja sageli üksnes hinna alusel, ent arvestada tuleks veel mitut tegurit:

  • Katusematerjali garantiid ja eeldatavat eluiga: näiteks bitumeenkatustel on eluiga 25 aastat, kivikatuste puhul 100 aastat ja kauemgi.
  • Katuse väljanägemine: kas materjali värv ja disain on majaomanikule meelepärane.
  • Katuse omadused: kui vastupidav on materjal külmale, kuumale, tormile, vihmale, lumele, kas vihm ja tugev tuul võivad tekitada katustealustes tubades müra, kuivõrd kriimustuskindel on katus, kas rooste võib seda kahjustada jne.
  • Milline on pakkumisse lisatud aluskate: viilkatuse all paiknevate eluruumide korral on kindlasti vajalik hingav aluskate kaaluga vähemalt 160 gr/m² kohta. Raskem aluskate on armeeritud, sel on rohkem kihte ja materjal on seega tugevam.
  • Kas katusematerjal ja lisatarvikud on samalt tootjalt: see tagab, et katusesüsteemi osad sobivad omavahel 100% kokku ning probleemide tekkides ei püüa komponentide tootjad vastutust üksteisele veeretada.
  • Erinevatele korstnatüüpidele sobilike tihenduskomplektide olemasolu: koos uue katuse paigaldusega tuleb kindlasti teha uuesti ka korstna ümbruse tihendamine lekkekindlaks.
  • Katusematerjali tarnekiirus: odavast hinnast võib olla vähe kasu, kui lekkiva katuse asemele uus materjal enne sügise algust kohale ei jõua.
  • Kohapealse tehnilise toe olemasolu: see on eriti vajalik siis, kui majaomanik otsustab ise paigaldustöö ära teha või soovib saada usaldusväärset abi ehitaja töö kontrollimisel.
  • Katuselahenduse kogumaksumus: see on eelarve viimane rida, kui kõik komponendid on pakkumisse lisatud.       

«Ühe või teise otsustamiskriteeriumi osatähtsus sõltub igast majaomanikust,» selgitab Tammest. Mehe kogemus aga näitab, et kõige mõistlikum on eelistada parimat hinna ja kvaliteedi suhet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles