Kasulik juhend: uue köögitasapinna paigaldamiseks ei ole vaja vana eemaldadagi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Vanu köögikappe ei ole alati mõistlik uuendamiseks lahti lammutada. Tasapinna eemaldamine võib kapi ebastabiilseks muuta ja kappide värskendamine võib kukkuda välja hoopis vastupidiselt kui planeeritud. Kuidas on aga kõige lihtsam vana tööpinda uuendada?

«Kui vana tasapind on kulunud, ei pea seda ilmtingimata eemaldama,» rääkis ehitusala spetsialist Robin Lewis. «Selle asemel saab uuest plaadist välja lõigata sobilikud tükid ning need vanade peale paigutada.»

Mehe sõnul läheb sellisel juhul kappide uuendamine tunduvalt kiiremini, kuid peab ka arvestama, et tööpind jääb endisest tunduvalt kõrgemale.

Vana pinna mõõtmine
Vana pinna mõõtmine Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

«Tavaliselt on kappide pinnad kõik sama sügavusega – nii et kõige lihtsam on osta poest uus plaat ja lasta selle pikkus õigeks lõigata,» selgitas Lewis. Pinna mõõtmisel tuleks arvestada umbes 30-sentimeetrise varuga. 

«Kindlasti tuleb arvestada ka nurkadega ja sellega, kuidas neid on soov paigutada,» õpetas mees. Üks võimalus on paigutada sirged plaadid üksteise vastu, teine võimalus on need lõigata 45-kraadise nurga all ning seejärel kokku sobitada.

Plaatide paigutamine
Plaatide paigutamine Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Järgmisena tuleb vana pinda lihvida, et liim selle külge nakkuks. «Näiteks melamiinplaat on vastasel juhul muidu liiga libe,» andis spetsialist nõu. 

Liimimine
Liimimine Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Seejärel tuleb võtta tugev ehitusliim ning seda vanale pinnale lasta. «Liimiga ei tasu koonerdada, sest see peab plaate kindlalt kinni hoidma,» selgitas mees.

Kui plaadid on liimile paigutatud, tuleb neil kuivada lasta. «Kinnitasin plaadid omavahel altpoolt ka mõne lühikese kruviga, et pind eriti kindlalt kinni püsiks,» soovitas Lewis.

Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Kui liim on kuivanud, saab puidust pinda lihvida ja üle lakkida. See vaev jääb aga ära, kui kasutada juba töödeldud pinda.

Puidu lakkimine
Puidu lakkimine Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

«Lõpptulemusel pole arugi saada, et vana pind oleks uue alla jäänud,» rääkis Lewis. «Samuti on tööpind nüüd tunduvalt kõrgemal ja sobib paremini pliidiga kokku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles