Pilt selgeks: kas uusi riideid peab või ei pea enne kandmist pesema?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Panthermedia

See on igiammune vaidlusküsimus: kas riided tuleks siis enne kandmist läbi pesta või pole selleks vajadust? Püüame asja selgeks teha.

Rõivas võib kaupluse riidepuul küll säravpuhas välja näha, aga see ei tähenda sugugi, et see ka tegelikult puhas on. Columbia ülikooli meditsiiniosakonna dermatoloogiaprofessor Donald Belsito on seda meelt, et kui sulle meeldivad lööbed, allergiad ja isegi parasiidid, võid riided kahtlemata pesemata jätta. Kui aga mitte, tasuks seda siiski teha.

Wall Street Journalile antud intervjuus ütles Belsito, et ta on näinud päris jubedaid allergiaid, mida tekitavad kemikaalid, millega rõivaid töödeldakse selleks, et need suurtes laoruumides ei hallitaks, ja värvid, mida kangaste värvimiseks kasutatakse. Samuti on ta näinud juhtumeid, kus täiesti uued rõivad on saastunud täidest - ilmselt seetõttu, et mõni täikandja on neid selga proovinud. Samuti võib selgaproovitud rõivastega edas kanduda seenhaigus.

Seetõttu tuleks kõik riided enne kandmist isegi mitte üks, vaid suisa kaks korda läbi pesta. «Ma olen dermatoloogina igasugu kummalisi probleeme näinud ja mina isiklikult küll pesemata riiete kandmisega sellist riski võtta ei sooviks,» ütleb ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles