Viis kodust leitavat eset, mida tegelikult lõkkes põletada ei tohi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli
Jaanituli Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kuigi mõned esemed võivad tunduda ohutuna, eralduvad nende põletamisel siiski õhku ohtlikud saasteained, mis mõjutavad nii meie enda, meie lähedaste kui ka kõigi teiste tervist. Lisaks rehvidele, puhastusvahenditele ja muudele ohtlikele ainetele, pea meeles lõkkest eemal hoida ka järgnevad esemed:

Kaubaalused

Kuigi kaubaalused tunduvad tavalise puiduna, on neist paljud tegelikult immutatud keemiliste vahendite ja lakkidega, mis põledes õhku eralduvad ja seda saastavad. Kui sa ei ole veendunud, et aluseid pole vahenditega töödeldud, kasuta neid parem erinevateks trendikateks meisterdusprojektideks.

Lõketest tuleks tegelikult eemal hoida kõik immutatud, värvitud puidud ja mööbel.

Foto: www.flickr.com

Ajakirjad

Mis võib olla küll paberi põletamises halba? Tegelikult eraldub ajakirjade lehtedel olevast tindist põlemisel ohtlikke ühendeid, mis omakorda saastavad õhku. Nii et tulest tuleks eemal hoida kõik värviline, peale trükitud ja piltidega paberimaterjal.

Pakendid

Võib küll tunduda mugav pärast suurt pidu kõik määrdunud plastnõud ja toidupakendid lõkkesse visata, kuid tegelikult tuleks kõik pakendid, mullikiled ja pandimärgita pudelid tulle viskamata jätta. Plastiku põlemine tekitab musta tossu ja eriti ohtlikke saasteaineid.

Põlev plastmass
Põlev plastmass Foto: www.flickr.com

Toidujäätmed

Samuti pole mõistlik lõkkesse visata toidujäätmeid. Lõkkes ei tõuse põlemistemperatuur väga kõrgele ja seetõttu jäävad seal toiduained tihti lagundamata. Kuigi toidust ei pruugi õhku levida ohtlikke ühendeid, siis vedelevad toidujäätmed tõmbavad pärast lõkke põlemist ligi tüütuid linde ja loomi.

Riided

Kuigi väikseks jäänud või kulunud riideid võib tunduda lihtsam ära põletada, kui taaskasutusse viia, ei ole mõistlik seda tegelikult teha. Riided tekitavad põletamisel suurel huigal tossu ja nagu ka teiste esemete puhul: ohtlikke saasteaineid.

Riided
Riided Foto: www.flickr.com

Keskkonnaameti ja päästeteenistuse sõnul on tegelikult koduses majapidamises lubatud põletada ainult immutamata ja värvimata puitu ning kiletamata paberit või pappi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles