Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pane seened lasanjesse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Kroon

Kui seenekastet ja -salatit on juba tüdimuseni tehtud, proovige nädalavahetuse lõunaks toekat seenelasanjet.
 

Kel tänavune seenesaak kasutust ootamas või leidub kodumetsaski veel seeni, küpsetage vahelduseks seenelasanjet. Mina tegin seda kupatatud pilvikutest, kuid sobivad ka kõik teised söögiseened, samuti poe šampinjonid, portobello ja shiitake seened.

Suurt rolli seenelasanje maitses mängib juustu valik. Mulle meeldib Emmentali tüüpi juustu hapukas magusus ja pähkline maitse. Huvitava lasanje saad ka suitsutatud Gouda või küüslauguga kadakajuustust. Taimetoitlased aga võivad roas peekoni asendada spinatilehtede, paprika või porgandiga.

Retsept

Seenetäidiseks:

•    600 g metsaseeni või pooleks pruune šampinjone ja portobello seeni

•    1 sibul

•    4 küüslauguküünt

•    10 viilu toorsuitsupeekonit

•    1 klaas kuiva valget veini

•    soola, pipart

•    tüümiani

Bešamellkastmeks:

•    pool väiksemat sibulat hakitult

•    60 g võid

•    pool liitrit piima

•    3 sl jahu

•    100 ml rõõska koort

•    150 g riivitud Emmentali tüüpi

juustu

•    muskaatpähklit

Lisaks:

•    1 pakk eelkeedetud lasanjeplaate

•    250 g Emmentali juustu

Seenetäidiseks puhasta seened ja tükelda. Haki sibul ja purusta küüslauk. Tükelda peekon. Sulata pannil või ja alusta sibula kuumutamisest, mõne aja pärast lisa küüslauk ja peekon, viimasena seened. Kui vedelik on aurustunud, maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga. Hauta koos klaasikese valge veiniga veel 5 minutit.

Bešamellkastmeks eelkuumuta ühes potis piim ja koor. Teises sulata või. Puista jahu või sisse potti, kuumuta ja paisuta segades läbi. Jätka hoolega segamist. Võta abiks vispel ning lisa vähehaaval kuum piim ja koor. Vispelda vähemalt viis minutit, aga jälgi kuumust – piim ei tohi keema minna. Võta pott tulelt, maitsesta segu muskaatpähkliga ja puista hulka riivitud juust. Sega, kuni juust on täielikult sulanud. Kontrolli maitseid. Kui juust on vähesoolane, lisa soola.

Lülita ahi 180 kraadile. Määri neljakandiline ahjuvorm võiga. Jaga seenetäidis kolmeks osaks. Pane esimene kiht seeni ühtlaselt vormi põhja, selle peale õhuke kiht kastet, siis lasanjeplaadid. Vajadusel murra lasanjeplaate vormi suuruse järgi. Jätka seente ja kastmega, siis on jälle lasanjeplaatide kord. Kokku võiks kihte olla kolm.  

Kata lasanjeplaadid kastme ja riivitud juustuga. Küpseta ahjus umbes 40 minutit. Kui juust kipub pealt kõrbema, kata vorm fooliumiga. Paku koos rohelise salatiga.

Märksõnad

Tagasi üles