Kui seenekastet ja -salatit on juba tüdimuseni tehtud, proovige nädalavahetuse lõunaks toekat seenelasanjet.
Pane seened lasanjesse
Kel tänavune seenesaak kasutust ootamas või leidub kodumetsaski veel seeni, küpsetage vahelduseks seenelasanjet. Mina tegin seda kupatatud pilvikutest, kuid sobivad ka kõik teised söögiseened, samuti poe šampinjonid, portobello ja shiitake seened.
Suurt rolli seenelasanje maitses mängib juustu valik. Mulle meeldib Emmentali tüüpi juustu hapukas magusus ja pähkline maitse. Huvitava lasanje saad ka suitsutatud Gouda või küüslauguga kadakajuustust. Taimetoitlased aga võivad roas peekoni asendada spinatilehtede, paprika või porgandiga.
Retsept
Seenetäidiseks:
• 600 g metsaseeni või pooleks pruune šampinjone ja portobello seeni
• 1 sibul
• 4 küüslauguküünt
• 10 viilu toorsuitsupeekonit
• 1 klaas kuiva valget veini
• soola, pipart
• tüümiani
Bešamellkastmeks:
• pool väiksemat sibulat hakitult
• 60 g võid
• pool liitrit piima
• 3 sl jahu
• 100 ml rõõska koort
• 150 g riivitud Emmentali tüüpi
juustu
• muskaatpähklit
Lisaks:
• 1 pakk eelkeedetud lasanjeplaate
• 250 g Emmentali juustu
Seenetäidiseks puhasta seened ja tükelda. Haki sibul ja purusta küüslauk. Tükelda peekon. Sulata pannil või ja alusta sibula kuumutamisest, mõne aja pärast lisa küüslauk ja peekon, viimasena seened. Kui vedelik on aurustunud, maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga. Hauta koos klaasikese valge veiniga veel 5 minutit.
Bešamellkastmeks eelkuumuta ühes potis piim ja koor. Teises sulata või. Puista jahu või sisse potti, kuumuta ja paisuta segades läbi. Jätka hoolega segamist. Võta abiks vispel ning lisa vähehaaval kuum piim ja koor. Vispelda vähemalt viis minutit, aga jälgi kuumust – piim ei tohi keema minna. Võta pott tulelt, maitsesta segu muskaatpähkliga ja puista hulka riivitud juust. Sega, kuni juust on täielikult sulanud. Kontrolli maitseid. Kui juust on vähesoolane, lisa soola.
Lülita ahi 180 kraadile. Määri neljakandiline ahjuvorm võiga. Jaga seenetäidis kolmeks osaks. Pane esimene kiht seeni ühtlaselt vormi põhja, selle peale õhuke kiht kastet, siis lasanjeplaadid. Vajadusel murra lasanjeplaate vormi suuruse järgi. Jätka seente ja kastmega, siis on jälle lasanjeplaatide kord. Kokku võiks kihte olla kolm.
Kata lasanjeplaadid kastme ja riivitud juustuga. Küpseta ahjus umbes 40 minutit. Kui juust kipub pealt kõrbema, kata vorm fooliumiga. Paku koos rohelise salatiga.