Oleme abikaasa töö tõttu elanud mitmel pool maailmas, kuid ma pole selle igatsuse väljendajana kõige parem näide, kuna olen alati olnud uutele kogemustele ja maitsetele avatud. Ma ei saa öelda, et ma võõrsil väga mingitest konkreetsetest maitsetest puudust tunneksin. Ostan ja jälgin kõikides mulle arusaadavates keeltes kokandusraamatuid, ajakirju, ajalehti, blogisid ning katsetan julgelt ka ise. Ainus asi, mis näitab, et millestki vist siiski on puudus, on see, et olen hakanud võõrsil elades ise musta leiba küpsetama.
Ja kolid maailma ühest servast teise, juuretisetops kohvris?
Jah, avastasin, et seda saab suurepäraselt sügavkülmas hoida.
Millistest trendidest kokanduses praegu rääkida võib?
Just eile mõtlesin sellele, kui sain NYC eliitrestorani Eleven Madison Park (kus muide töötab ka minu endise restorani Bonaparte tippkokk Dmitri Mägi) pressiteate, milles nad ütlevad, et ei paku enam lõunast ja õhtust tasting menu’d, vaid maitseelamust, mis koosneb 12 käigust ja valida saabki ainult seda. Eesmärk on have fun with food (veeta lõbusalt aega koos toiduga). Ma arvan, et sellest kujuneb uus trend. Nende ambitsioonid on tõusta maailma teisest kümnest esirinda.
Ameeriklaste õudsetest toitumisharjumustest räägitakse legende. Mis vastab tõele, mis mitte?
Mul on ääretult kahju, et nii meil kui ka mujal arvatakse, et kõik ameeriklased toituvad ainult burgeritest, hotdog’idest ja friikartulitest. Kuigi Ameerika pole ainult New York, ollakse just seal väga toiduteadlikud ja inimesi huvitab väga toidu päritolu. Kui vaatad NYC ümbrust, on see täis suuri ökopoode ja me jagamegi poed nn mürgipoodideks (tavaline supermarket), kust ma ei lähe iial juur- ja puuvilju ega liha ostma, ja ökopoodideks. Mis mulle väga meeldib, et Ameerikas kasutatakse toidukaupade puhul nutritional value indeksit, mille määramisel 100 punkti skaalal on arvesse võetud nii toidu päritolu, toiteväärtust kui ka koostist. Kui sa näed, et aedviljal on see vaid 20 punkti, siis sa loomulikult ei osta seda.