Toidu- ja meeleolupiltidega kokaraamatus «Eesti rahvustoidud. 50 parimat retsepti» on Eesti rahvusköögi retseptid. Margit Mikk-Soku raamatust leiab toite, mida tegid meie emad, vanaemad, vanavanaemad ja mida armastatakse ka praegu. Neid taaskord oma perele valmistades meenuvad lapsepõlve õnnelikud hetked.
Sõir ehk kohupiimajuust
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksale
- 1 kg kohupiima
- 1 l piima
- 0,2 kg võid
- 5 muna
- 1 tl köömneid
- soola
Suru kohupiim läbi sõela. Kuumuta piim keemiseni, kuid ära lase keema, lisa kohupiim ja kuumuta pidevalt segades kuni peale ilmub rohekas-kollakas vedelik ehk vadak. Seejärel võta pott tulelt ja kurna kohupiim sõelal korralikult kuivaks. Samal ajal rösti köömned kuival pannil, klopi munad. Pane või potti ja lase sulada, lisa kohupiim, maitsesta soolaga. Sega kuni segu muutub ühtlaseks. Seejärel lisa lahtiklopitud munad ja köömned. Kuumuta massi pidevalt segades veel 3-5 minutit. Pane segu marliga kaetud vormi ja lase jahedas taheneda.