Rannamõisa kokk Ants Uustalu soovitab vabariigi aastapäeval lauale panna kergeid suupisteid linnulihast, mille valmistamine pole sugugi keerukas.
Valmistume vabariigi aastapäevaks: kergeid suupisteid linnulihast
Mee-kanavardad sidrunikastmega
2 tk kanakintsuliha
1 spl mett
½ sidrunit
4 spl maitsestamata jogurtit
Toiduõli
Soola, pipart
Lõika kanakintsuliha pooleks ja pane kaussi, maitsesta. Sulata mesi ja vala juurde natukene õli. Topi kanakintsuliha vardasse ja pane ahju, küpseta 190c juures 5 minutit. Vahepeal riivi ja pigista sidrunimahl jogurti sisse ja maitsesta soola, pipraga. Serveeri koos ahjust tulnud kanavarrastega.
Suitsukana-õunaremulaad
1 tk suitsukanakoiba
1 tk hapum õun
100 g juursellerit
3 spl majoneesi
Lehtpeterselli
Värsket sidrunimahla
Soola, pipart
Koori õun ja puhasta seemnetest, riivi kaussi. Koori juurseller ja riivi õunte juurde. Eemalda kanakoival nahk ja luu ning tükelda liha ribadeks ja tõsta õunte juurde. Lisa majonees, sidrunimahl ja tükeldatud lehtpetersell. Serveeri koos musta leivaga.
Toorsuitsu kalkunisink, kitsepiimavõiga praetud saia ja maapirniõhikutega
4 viilu toorsuitsu sinki
2 keskmine maapirn
1 saiaviil
30 g kitsepiimavõid
Õli
Soola
Kuumuta õli potis ja friteeri maapirni õhukesed viilud õlis. Tõsta õlist välja ja nõruta majapidamispaberil, raputa peale ka soola. Lõika vormiga saiast välja kujud ja prae kitsepiimavõis kuldpruuniks. Tõsta praetud saiale toorsuitsusink ja maapirniõhikud.
Rosmariini ja riivleivaga kalkunilihapallid
1 rosmariinioks
4 spl riivleiba
100 g tükeldatud kalkunikintsuliha
1 munakollane
Soola, pipart
Tükelda värske rosmariin peeneks ja sega riivleivaga (parem, kui riivleib on ise tehtud). Sega muna ja kalkuniliha kokku, maitsesta ja veereta ilusad pallid. Lihapallid omakorda veereta riivleivas ja pane ahju. Küpseta 180c juures 5 minutit.
Kana-köögivilja ahjupirukas
50 g rohelist hernest
50 g suvikõrvitsat
50 g porgandit
20 g sibulat
30 ml vahukoort
100 g kanahakkliha
100 g nisujahu
30 g searasva
50 ml vett
Soola, pipart
Prae tükeldatud sibul, porgand ja suvikõrvits pannile koos hakklihaga. Pane juurde herned ja natukene vahukoort. Maitsesta.
Aja vesi keema ja sulata searasv seal sees. Vala vedelik nisujahu sisse ja sega ühtlaseks massiks. Rulli taigen lahti kui mass on veel soe ja lõika vormiga vastav kuju välja. Tõsta hakklihamass sobivasse nõusse ja pane peale taigen. Küpseta ahjus 180c juures kuni taigen on kuldpruun.
Jätku leiba!