Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Napoleoni kook – nostalgiline koogiklassika

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Margit Eerma

Nimini gurmeepoe perenaine Margit Eerma reedab oma pere Napoleoni koogi retsepti.

Magusasõbrad teavad, et Napoleoni koogi küpsetamine on aega ja vaeva nõudev tegevus. Kui kook algusest lõpuni ise teha, tuleb selleks varuda tavaliselt paar tundi. Kuid koogist saadav maitsenauding on tavaliselt ka seda väärt.

Paljudel perenaistel on oma salajane Napoleoni koogi retsept, mis pärandatakse emalt tütrele ja oluliste peresündmuste puhul retseptivihikust välja otsitakse. Meie peres on Napoleoni kooki küpsetatud ühe retsepti järgi juba ligi 30 aastat.

Napoleoni kook

Tainas

•    100 ml leiget vett

•    50 g pärmi

•    150 g küpsetusmargariini

•    800 ml jahu

Kreemid

Keedukreem:

•    700 ml piima

•    200 ml jahu

Võikreem:

•    200 g võid

•    4 munakollast

•    300 ml suhkrut

•    1 tl vaniljeekstrakti

•    1 sl konjakit (lisada soovi korral)

Lahusta pärm leiges vees, lisa jahu ja tükeldatud toasoe küpsetusmargariin. Sõtku tainas ühtlaseks massiks ja pane 1/2 tunniks külmkappi.

Sel ajal, kui tainas külmkapis, saad valmis teha kreemid.

Võikreemi valmistamiseks võta toasoe või ja lisa sellele suhkur, munakollased, vaniljeekstrakt ning soovi korral konjak. Vahusta.

Keedukreemi valmistamiseks pane potti piim ja lisa jahu. Keeda kreemi tasasel tulel pidevalt vispliga segades. Kui kreem on paksuks keenud, tõsta pott külma vette ja jahuta keedukreem vispliga segades maha. Segades jahtub kreem päris kiiresti.

Kui mõlemad kreemid on valmis, sega need omavahel kokku. Eraldi tähelepanu tuleb pöörata sellele, et keedukreem oleks enne kokkusegamist täiesti jahtunud.

Rulli tainas kaheksaks õhukeseks kihiks ja küpseta kõik kihid eraldi 225-kraadises ahjus. Lase kihtidel jahtuda. Iga tainakihi vahele pane kreemi. Viimane kiht purusta tükkideks ja kaunista sellega kook.

Kook on parim, kui saab ööpäeva seista.

Märksõnad

Tagasi üles