Santa Maria menüüinsener Ilmar Räni tutvustas möödunud nädalal pressilõunal huvitavaid ja omapäraseid pitsaretsepte.
Pitsa võib katta ka muna või kohupiimaga
Pitsa on ajalooliselt itaalia köögist pärinev populaarne lahtine pirukas. Pitsad saab igaüks teha just nii maitsvad ja tervislikud kui ta soovib – tuleb lisada vaid oma lemmikud koostisosad. Isegi siis, kui külmkapp tundub olevat suhteliselt tühi, juhtub pitsade valmistamisel alati väike ime ning kõik kõhud saavad täis ja kokk kuhjaga kiitust.
Praetud sibula ja prosciutto pitsa
4 tk
2 spl oliiviõli
2 punast sibulat, viilutatuna
1-2 spl pruuni suhkrut
4 pitsatortillat
160 g mozzarellat
40 g prosciuttot
Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa sibulad ning suhkur. Prae pidevalt segades kuni sibulad pruunid ja pehmed. Pane pitsatortillale praetud sibul, raputa peale juust ja prosciutto. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Lõpuks lisa värske salat ning serveeri koos pitsakastmega. Lisa soovi korral ka veidi parmesani.
BBQ-kana pitsa
1 spl toiduõli
300 g kanakintsu
50 g suitsumaitselist BBQ-kastet
4 pitsatortillat
8 sl pitsakastet koriandri ja punega
160 g mozarellat
1 tk punane paprika, ribadena
1 tk punane sibul, ribadena
soola ja pipart
Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud ning prae küpseks. Seejärel viiluta kana ja maitseta soola, pipra ja BBQ-kastmega. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust, paprika, sibul ja kana. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveeri kohe.
Nipp! Hea võimalus kasutada eelmisest päevast üle jäänud kanaliha.
Tikka Masala kanapitsa
1 spl toiduõli
300 g kanakintsu, 3x3 tükkidena
3 spl Chicken Tikka maitseainesegu
8 sl pitsakastet koriandri ja punega
100 mlmaitsestamata jogurtit
4 pitsatortillat
160 g riivjuustu
1 punane sibul, viilutatuna
värsket salatit
lehtkoriandrit
Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud ning pruunista, lisa maitseainesegu, pitsakaste ja maitsestamata jogurt, sega ühtlaseks. Tõsta kaste koos kanaga võrdselt pitsatortillalening raputa peale juust ja sibul. Küpseta pitsad ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveerimisel lisa värske salat ja lehtkoriander.
Aasia kanapitsa
1 spl toiduõli
300 g kanakintsu, 3x3 tükkidena
4 pitsatortillat
8 sl magusat tšillikastet
160 g mozarellat
1 porgand, peenete ribadena
100 g kirsstomateid, poolitatuna
mungoaidusid
värsket lehtkoriandrit
soola ja pipart
Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud, maitsesta soola ja pipraga ning prae küpseks. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl magusat tšillikastet, raputa peale juust ja kana. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveerimisel lisa porgand, kirsstomatid, idud ja lehtkoriander.
Hummuse pitsa
1 purk konserveeritud kikerherneid, nõrutatuna
2 küüslauguküünt
7-8 sl värsket pressitud sidrunimahla
4-5 sl tahinit
soola ja pipart
4 pitsatortillat
4 sl oliiviõli
100 g Lamb-salatit
pitsakastet küüslaugu ja sibulaga
värsket münti
Kuumuta ahi 250-kraadini. Püreeri kõik hummuse komponendid ühtlaseks massiks, vajadusel lisa soola. Määri pitsatortillat oliiviõliga ja küpseta ahjus 4-5 minutit kuni see on pealt kuldpruun ja krõbe. Serveerimiseks määri hummus võrdselt paksu kihina pitsadele, raputa peale salatilehed, lisa kaste ning kaunista mündilehtedega.
Rukola pitsa
4 tk
4 pitsatortillat
8 sl pitsakastet koriandri ja punega
160 g mozarellat
40 g rukolat
1 pudel pitsakastet küüslaugu ja sibulaga
parmesani
Kuumuta ahi 250-kraadini. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust ja muud katted. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Lõpuks lisa rukola, pitsakaste küüslaugu ja sibulaga ning parmesani juustu.
Hommikupitsa
4 pitsatortillat
8 sl pitsakastet koriandri ja punega
160 g mozarellat
100 g kuumsuitsu lõhe
4 tk muna
Lamb-salatit
1 pudel pitsakastet küüslaugu ja sibulaga
Kuumuta ahi 250-kraadini. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust ja suitsulõhe ning lisa toores muna. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud ja munavalge on tardunud. Lõpuks lisa salat ja pitsakaste küüslaugu ja sibulaga.
Kaneeli-vanilli pitsa
4 pitsatortillat
1 tl jahvatatud kaneeli
4 tl vanillisuhkurt
20 g võid
Kohupiimakreem:
200 mlvahukoort
3 spl suhkrut
400 g kohupiima
värsket münti
Kuumuta ahi 250-kraadini. Vahusta vahukoor koos suhkruga, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks massiks. Määri pitsatortillatsulatatud võiga ja küpseta ahjus 4-5 minutit kuni see on kuldpruun ja krõbe. Serveerimiseks määri kohupiimakreem pitsale ja kaunista mündilehtedega.