Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pitsa võib katta ka muna või kohupiimaga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Hommikupitsa
Hommikupitsa Foto: Lauri Laan

Santa Maria menüüinsener Ilmar Räni tutvustas möödunud nädalal pressilõunal huvitavaid ja omapäraseid pitsaretsepte.

Pitsa on ajalooliselt itaalia köögist pärinev populaarne lahtine pirukas. Pitsad saab igaüks teha just nii maitsvad ja tervislikud kui ta soovib – tuleb lisada vaid oma lemmikud koostisosad. Isegi siis, kui külmkapp tundub olevat suhteliselt tühi, juhtub pitsade valmistamisel alati väike ime ning kõik kõhud saavad täis ja kokk kuhjaga kiitust.

Praetud sibula ja prosciutto  pitsa     

4 tk

2 spl oliiviõli

2 punast sibulat, viilutatuna

1-2 spl pruuni suhkrut

4 pitsatortillat

160 g mozzarellat

40 g prosciuttot

Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa sibulad ning suhkur. Prae pidevalt segades kuni sibulad pruunid ja pehmed. Pane pitsatortillale praetud sibul, raputa peale juust ja prosciutto. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Lõpuks lisa värske salat ning serveeri koos pitsakastmega. Lisa soovi korral ka veidi parmesani.

BBQ-kana pitsa

1 spl toiduõli

300 g kanakintsu

50 g suitsumaitselist BBQ-kastet

4 pitsatortillat

8 sl pitsakastet koriandri ja punega

160 g mozarellat

1 tk punane paprika, ribadena

1 tk punane sibul, ribadena

soola ja pipart

Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud ning prae küpseks. Seejärel viiluta kana ja maitseta soola, pipra ja BBQ-kastmega. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust, paprika, sibul ja kana. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveeri kohe.

Nipp! Hea võimalus kasutada eelmisest päevast üle jäänud kanaliha.

Tikka Masala kanapitsa

1 spl toiduõli

300 g kanakintsu, 3x3 tükkidena

3 spl Chicken Tikka maitseainesegu

8 sl pitsakastet koriandri ja punega

100 mlmaitsestamata jogurtit

4 pitsatortillat

160 g riivjuustu

1 punane sibul, viilutatuna

värsket salatit

lehtkoriandrit

Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud ning pruunista, lisa maitseainesegu, pitsakaste ja maitsestamata jogurt, sega ühtlaseks. Tõsta kaste koos kanaga võrdselt pitsatortillalening raputa peale juust ja sibul. Küpseta pitsad ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveerimisel lisa värske salat ja lehtkoriander.

Aasia kanapitsa

1 spl toiduõli

300 g kanakintsu, 3x3 tükkidena

4 pitsatortillat

8 sl magusat tšillikastet

160 g mozarellat

1 porgand, peenete ribadena

100 g kirsstomateid, poolitatuna

mungoaidusid

värsket lehtkoriandrit

soola ja pipart           

Kuumuta ahi 250-kraadini. Kuumuta õli pannil ja lisa kanakintsud, maitsesta soola ja pipraga ning prae küpseks. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl magusat tšillikastet, raputa peale juust ja kana. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Serveerimisel lisa porgand, kirsstomatid, idud ja lehtkoriander.

Hummuse pitsa

1 purk konserveeritud kikerherneid, nõrutatuna

2 küüslauguküünt

7-8 sl värsket pressitud sidrunimahla

4-5 sl tahinit

soola ja pipart           

4 pitsatortillat

4 sl oliiviõli

100 g Lamb-salatit

pitsakastet küüslaugu ja sibulaga    

värsket münti

Kuumuta ahi 250-kraadini. Püreeri kõik hummuse komponendid ühtlaseks massiks, vajadusel lisa soola. Määri pitsatortillat oliiviõliga ja küpseta ahjus 4-5 minutit kuni see on pealt kuldpruun ja krõbe. Serveerimiseks määri hummus võrdselt paksu kihina pitsadele, raputa peale salatilehed, lisa kaste ning kaunista mündilehtedega.

Rukola pitsa          

4 tk

4 pitsatortillat

8 sl pitsakastet koriandri ja punega

160 g mozarellat

40 g rukolat

1 pudel pitsakastet küüslaugu ja sibulaga

parmesani

Kuumuta ahi 250-kraadini. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust ja muud katted. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud. Lõpuks lisa rukola, pitsakaste küüslaugu ja sibulaga ning parmesani juustu.

Hommikupitsa

4 pitsatortillat

8 sl pitsakastet koriandri ja punega

160 g mozarellat

100 g kuumsuitsu lõhe

4 tk muna

Lamb-salatit

1 pudel pitsakastet küüslaugu ja sibulaga          

Kuumuta ahi 250-kraadini. Määri pitsatortillaleumbes 2 sl pitsakastet koriandri ja punega, raputa peale juust ja suitsulõhe ning lisa toores muna. Küpseta pitsat ahju alumises osas 5-8 minutit kuni juust on sulanud ja munavalge on tardunud. Lõpuks lisa salat ja pitsakaste küüslaugu ja sibulaga.

Kaneeli-vanilli pitsa

4 pitsatortillat

1 tl jahvatatud kaneeli

4 tl vanillisuhkurt

20 g võid

Kohupiimakreem:

200 mlvahukoort

3 spl suhkrut

400 g kohupiima

värsket münti

Kuumuta ahi 250-kraadini. Vahusta vahukoor koos suhkruga, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks massiks. Määri pitsatortillatsulatatud võiga ja küpseta ahjus 4-5 minutit kuni see on kuldpruun ja krõbe. Serveerimiseks määri kohupiimakreem pitsale ja kaunista mündilehtedega.

Tagasi üles