Suitsus hoitud juustu nimetatakse suitsujuustuks. Tänu teravavõitu maitsele ja meeldivale aroomile on suitsujuust gurmaanide poolt väga armastatud, teab Maxima juustuklubi.
Suitsujuustu-kanaliharullid
Enamasti on niisugusel juustul suitsutamise käigus tekkinud kollakas koorik. Kvaliteetjuustu suitsutatakse ainult teatud kindlast puidust – õunapuust, männist, sarapuust – halgudega. Traditsiooniliselt kuumsuitsutatakse kohupiimajuustu spetsiaalses suitsukambris, kasutades selleks värskelt saetud lepalaaste.
Suitsujuustu-kanaliharullid
1 lavašš
150 g rammusat koort
200 g suitsujuustu
½ suvikõrvitsat
100 g päikesekuivatatud tomateid
150 g küpsetatud kanaliha
soola, värskelt jahvatatud pipart
roheliste lemmiksalatite lehti
Viiluta suvikõrvits õhukeselt ja küpseta väikeses õlikoguses, kuni viilud omandavad kollase värvuse. Seejärel prae keedetud ja hakitud kanaliha samal pannil. Määri üks lavašipool koorega ja aseta sellele viilutatud suitsujuust, suvikõrvitsatükid ning peenikesed päikesekuivatatud tomatite ribad. Kõige peale aseta küpsetatud kanatükid. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud pipraga ning rulli tihedalt kokku. Kuumuta ahi 200 °C kraadini. Lõika lavaširull pooleks, keera mõlemad pooled fooliumisse ja küpseta, kuni juust on sulanud. Küpsetatud rull lõika ühtlase paksusega viiludeks ja serveeri oma lemmiksalatiga.