Taimetark ja apteeker Maret Makko annab Naistelehes head nõu, kuidas talveks ravimtaimi tallele panna.
Kuidas ravimtaimi kuivatada?
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogutud ürdid tuleb kuivata kohe pärast korjamist ja puhastamist, hiljemalt kolme kuni nelja tunni möödudes. Kuivatamiseks on kõige parem temperatuur 25-30 kraadi.
Ruum, kus taimi kuivatatakse, peaks olema hämar, puhas, tolmutu ja õhutatav. Hästi sobib kuivatamiseks näiteks puhas puukast, kuhu panna taimed papist või paberist alusele.
Kuivamise ajal tuleks taimi vahepeal kätega segada. Taim on piisavalt kuivanud siis, kui puudutades langevad lehed ja õied kergesti küljest, juured ja varred murduvad prõksatades ning viljad ei kleepu enam kokku.
Lehti ja pungasid on soovitatav kuivatada koos võrsetega, marju kobaratena ja lehti koos rootsutükikestega.