Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Suviste maitseparandajate kolmik Argentinast, Indiast ja Taist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Maitsepommid: sobivad kastmeks kõige erinevamatele roogadele.
Maitsepommid: sobivad kastmeks kõige erinevamatele roogadele. Foto: Kadri Kroon

Kadri Kroon käib välja kolm New Yorgi restoranides levinud eksootilist kastet, millega võib anda maitset kõige erinevamatele suvistele roogadele.

Alljärgnev suviste maitseparandajate kolmik on pärit Argentinast, Indiast ja Taist.

New Yorgi rahvuslikest restoranidest pärit kastmeid kohtab üle linna ka tavarestoranide menüüdes üha rohkem ja rohkem. Neid universaalseid maitsepomme võib kasutada marineerimiseks, dipiks, kastmeks grilltoitude kõrvale või ükskõik millise suvise roa juurde.

Anšoovise chimichurri

  • suur kimp peterselli
  • väike kimp koriandrit
  • 130 ml oliiviõli
  • 8 anšoovist
  • 1 sellerivars
  • 1 sidruni mahl
  • 2 küüslauguküünt
  • pool tl paprikapulbrit
  • pool tl purustatud köömneid

Pese maitseroheline ja nopi lehed rootsude küljest. Tükelda sellerivars ja küüslauguküüned. Pane kõik ained sügavasse kaussi ja püreesta saumikseriga ühtlaseks roheliseks massiks. Kontrolli maitseid ja serveeri grillitud köögiviljade, kala, krevettide, loomaliha, värske kartuliga vms.

Rabarberi chutney

  • neli vart rabarberit
  • pool punast sibulat
  • 1 tšillikaun
  • 1 sl seemnetega sinepit
  • 1 apelsini riivitud koor ja mahl
  • 6 sl demerara suhkrut
  • 100 ml punase veini äädikat
  • pool tl soola

Pese rabarberivarred, koori ja tükelda sentimeetristeks juppideks. Eemalda tšillikaunast seemned. Haki sibul ja tšilli. Pane potti ja lisa sinel, suhkur, äädikas ja sool. Keeda tasasel tulel aeg-ajalt puulusikaga segades umbes 20 minutit. Paku soojalt grillitud sealiha või grillvorstikeste kõrvale, sega külmana suvise salatikastme hulka, määri võileivale lisandiks või proovi kitsejuustu kõrvale.

Maapähklikaste

  • 150 ml maapähklivõid
  • 100 ml kookospiima
  • 1,5 laimi mahl
  • pool tl karripulbrit
  • 2 sl sojakastet
  • 1 sl mett
  • Cayenne'i pipart
  • 2 cm tükk ingverijuurt
  • veidi riivitud kaneelikoort
  • soola

Koori ja riivi ingver. Pane kastmepotti kogu koostisainete nimistu. Sega korralikult ühtlaseks ja kuumuta korra läbi. Lase jahtuda ja maitsetel sisse imbuda. Kaste on parim grillitud kana ja kalkuniga, sobib ka krevettide ja sealihavarrastega.

Märksõnad

Tagasi üles