Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Jaffa šokolaadikook

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Jaffa šokolaadikook.
Jaffa šokolaadikook. Foto: Sony Entertainment Televison

Teisipäeval, 20. augustil linastub Sony Entertainment telekanalil «Minu köök on parim» neljas hooaeg. Esimeses saates serveeritakse magustoiduna suussulavat Jaffa šokolaadikooki, mille valmistamine on kiire ja lihtne. Proovi järele!

Valmistusaeg: 45 min              

Küpsetusaeg: 1 h                     

Kogus: 12 inimesele

Kaunistage sulatatud tumeda šokolaadiga ja serveerige vahukoorega.

PÕHI

190 g võid

190 g tumedat šokolaadi

4 suurt muna, eraldage munavalged munakollastest

120 g peeneteralist suhkrut

40 g pruuni suhkrut

½ tl apelsiniessentsi

40 g sarapuupähkli jahu

2 spl tavajahu

1 spl riivitud apelsinikoort

VAHT

225 g tumedat šokolaadi

2 želatiinilehte

300 ml vahukoort

2 spl apelsinimahla

½ tl apelsiniessentsi

1 spl apelsinimaitselist likööri

näpuotsaga soola

SUHKRUSTATUD APELSINIKOORED

2 suurt apelsini

220 g suhkrut

250 ml vett

VALMISTUSKÄIK

  1. Eelsoojendage ahi 190 kraadini. Määrige sügav küpsetusvorm mõõtudega 20 cm x 30 cm. Laotage vormi põhja ja külgedele küpsetuspaber nii, et see ulatub üle vormi pikemate äärte.
  2. Sulatage või ja šokolaad kuumakindlas kausis õrnalt keeva veega poti kohal. Seejärel jahutage segu kergelt.
  3. Vahustage munavalged elektrimikseriga tugevaks vahuks.
  4. Vahustage eraldi kausis munakollased koos suhkru ja essentsiga tihedaks, kreemjaks massiks. Segage sisse šokolaadisegu. Lisage sarapuupähkli jahu, tavajahu ja riivitud apelsinikoor. Segage kõik koostisosad õrnalt kokku. Lisage munavalgevaht, kõigepealt pool ja siis teine pool. Valage segu määritud ja küpsetuspaberiga kaetud vormi.
  5. Küpsetage kooki 20 - 25 minutit. Seejärel jätke see vormi jahtuma.
  6. Vahu valmistamiseks sulatage kõigepealt šokolaad kuumakindlas kausis õrnalt keeva veega poti kohal.
  7. Leotage želatiinilehed väikse kausi sees külmas vees pehmeks.
  8. Vahustage koor tugevaks vahuks.
  9. Kuumutage mahl, essents ja liköör väikses potis madalal kuumusel.
  10. Võtke želatiinlehed kausist ning pigistage liigne vesi neistvälja. Lisage lehed mahlasegule ja segage kõik ühtlaseks massiks. Valage valminud segu suurde kaussi ja laske sellel jahtuda. Lisage 2 supilusikatäit sulatatud šokolaadi ning segage kõik kokku. Seejärel lisage ülejäänud šokolaad ning näpuotsatäis soola. Järgmisena lisage segule pool vahustatud koorest. Seejärel lisage ülejäänud vahukoor. Kandke segu küpsetusvormis jahtunud koogile. Pange kook 3 tunniks külmkappi või hoidke seda seal kuni serveerimiseni. Võtke kook küpsetusvormist välja. Käige koogi ääred noaga üle ning seejärel lõigake maius viiludeks.
  11. Suhkrustatud apelsinikoorte valmistamiseks koorige apelsinid terava noaga (säilitage kooritud apelsinid muuks otstarbeks). Puhastage koored viljalihast. Lõigake need kitsasteks ribadeks ning asetage väiksesse külma veega täidetud potti. Ajage vesi keema. Seejärel kurnake ning korrake kogu toimingut.
  12. Segage suhkur ja vesi väikses potis madalal kuumusel kuni suhkru sulamiseni. Lisage segule apelsinikoore ribad. Keetke õrnalt umbes 45 minutit või kuni koor on muutunud läbipaistvaks. Võtke kooreribad veest välja ning pange kuivama.
  13. Serveerimist alustage sulatatud šokolaadi piserdamisega koogitaldrikutele. Kaunistage vahukook suhkrustatud apelsinikoortega. Serveerige vahukoorega.

Näpunäited

  • Vahukooki tuleks serveerida toatemperatuuril.
  • Apelsinikoorte keetmisel kaob nende mõru maitse. 
  • Alles jäänud vahtu võib säilitada külmkapis õhukindlas anumas.
Tagasi üles