Suvi on aeg, kui pliidi ees seista nii väga ei taha. Külma supi järele isutab aga küll, eriti siis, kui ilmataat on mõne päikesesooja päeva kinkinud.
Suppi, aga külma
Isegi siis, kui käepärast on vaid hapupiima või keefiri, pisut kurki, redist ja muud rohelist, saab mõnusa külma suvesupi kokku segada. Ent võib teha ka pisut keerukamat, vene köögist tuntud kaljasuppi okroškat.
Kokaraamatute autoril Lia Virkusel on selle tarvis oma kaljaeelistus – ta soovitab tarvitada A. Le Coqi kalja kui praegu üht ehedamat ja õigemat Eestis, teised on pigem suhkrused kaljajoogid. «Külma keefirisupi tegemiseks võib aga poeriiulilt valida näiteks Gefiluse keefiri, siis saab organism ka elutähtsaid baktereid,» soovitab Virkus.
Järgnevad retseptid pärinevad Lia Virkuse ja Pille Endeni «Nutika perenaise kokaraamatust» ning Pille Endeni, Lia Virkuse ja Angeelika Kangi sügisel ilmuvast köögiraamatust «100 suppi, paja- ja vormirooga 2».
Vahelduse otsijale
püreesupp
See maitsev tervislik supp saab parim värske spinati või rukolaga. Südatalvel valmista seda külmutatud spinatist ja saab samuti värske ja hea. Suppi võid pakkuda külmalt kuumal suvepäeval, aga ka kuumalt jahedal suveõhtul õues süües.
Mõlemal puhul serveeri suppi hapukoore või maitsestamata jogurtiga.
Kuuele kuni kaheksale
• 1 l köögivilja- või kanapuljongit
• 6 rohelise sibula vart
• 4 purustatud küüslauguküünt
• 450 g rohelisi herneid (värskeid või külmutatud)
• 250 g värsket spinatit või rukolat või nende segu
• 2 dl kohvikoort
• veidi soola ja pipart
• hapukoort või maitsestamata jogurtit
Kuumuta puljong, lisa tükeldatud roheline sibul ja purustatud küüslauk ja kuumuta keemiseni. Keeda üks minut, kuni sibul on pehme, lisa herned ja kuumuta kuni keema hakkamiseni. Ühe minuti pärast lisa hakitud värske spinat või rukola ja keeda 4–5 minutit, kuni herned ja värsked salatilehed on pehmeks saanud.
Püreeri sauseguriga ja lisa koor, kuumuta veel kord läbi. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga, serveeri koos hapukoore või maitsestamata jogurtiga.
Lihtsalt ja kiirelt valmiv supp, millesse võid soovi korral panna ka keedetud kartuleid ja muna. Supile annab eriti hea maitse rohke maitseroheline.
Neljale
• 1 l keefirit
• 3 keedetud peeti
• 300 g värsket kurki
• 1 porru
• 100 g rediseid
• 1–2 küüslauguküünt
• hakitud tilli ja peterselli
• veidi soola, pipart ja suhkrut
Lõika peet ja kurk kuubikuteks, porru ja redised viiludeks. Vala köögiviljad keefirisse. Lisa purustatud küüslauk ja hakitud maitseroheline. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase vähemalt pool tundi külmkapis seista.
Vene päritolu külmsupp tagab soojal suveajal kerge ja karastava kõhutäie. Rohke köögiviljaga lihavaba supp on maitsestatud ohtra värske ürdiga.
Neljale
• 4 suuremat kartulit
• 1 keskmine porgand
• 2 muna
• 4 väikest kurki
• punt rohelist sibulat
• 100–150 g rediseid
• 1 l leivakalja
• 1 sl sinepit
• 2 tl suhkrut
• veidi soola
• 1 punt tilli
• veidi peterselli
• 4 sl hapukoort
Pese kartulid ja porgand ja keeda koorega soolaga maitsestatud vees 20 minutit. Keeda munad kõvaks. Kalla keedetud köögiviljadelt vesi ja jahuta need. Koori porgandid ja lõika väikesteks kuubikuteks, riivi kartulid jämeda riiviga. Lõika kurgid väikesteks kuubikuteks. Haki roheline sibul, raputa peale soola ja lase sõelal seista nii kaua, kuni eraldub mahl. Lõika redised õhukesteks viiludeks. Eralda munakollased valgetest. Haki munavalged peeneks.
Hõõru munakollased sinepiga ühtlaseks, sega rohelise sibula ja riivitud kartuliga. Sega hulka suhkur. Vala peale kali, lisa tükeldatud köögivili ja munavalged. Maitsesta soolaga. Sega läbi ja jäta 15–20 minutiks seisma. Serveeri hakitud tilli, peterselli ja hapukoorega.