Aias ja metsa all käib marjavärviline moeetendus: järjepanu astuvad lavale punased, sinised, oranžid «kleidikesed» ja suunduvad siis kööki. Mida selle marjaglämmiga peale hakata?
Ahvatlev marjamagus
vaarikamarmelaad
Hõrk šokolaadimaitseline vaarikamarmelaad on hea lisand kuumadele krõbedatele pannkookidele. Samuti vahva kingitus. Retseptist saab 500 ml marmelaadi.
• 5 dl vaarikaid
• 4,5 dl muscovado suhkrut
• 75 g tumedat šokolaadi
(70% kakaosisaldusega)
Pane vaarikad ja suhkur paksupõhjalise kastruliga tulele ning lase 15 minutit keeda. Tõsta pliidilt. Murenda potti šokolaad ja sega selle sulamiseni. Lase marmelaadil veidi jahtuda ning vala puhtasse kuuma klaaspurki.
(Lia Virkuse, Katrin Aasmäe, Epp Mihkelsi ja Gudrun Noormetsa raamatust «Lastepere kokaraamat»)
Võrratult mahlane kook, milles on rohkem mustikaid kui tainast. Kohustuslik mustikaajal, aga kõlbavad ka külmutatud marjad. Kook säilib õhukindlas karbis mahlasena paar päeva.
Kaheksale
• 2,5 dl jahu
• 1,5 tl küpsetuspulbrit
• 0,5 tl soola
• 1 tl vanillisuhkrut
• 125 g võid
• 1,5 dl suhkrut
• 2 muna
• 1,25 dl piima
• 1 l mustikaid
Puruks
• 2,5 dl jahu
• 0,5 dl fariinsuhkrut
• 0,5 tl soola
• 1 tl kaneeli
• 100 g võid
Sega omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulber, sool ja vanillisuhkur. Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa ühekaupa ja pidevalt vahustades munad. Lisa jahusegu vaheldumisi piimaga ja sega ühtlaseks. Sega ettevaatlikult juurde mustikad. Tõsta tainas väiksematesse ahjuvormidesse või 24 cm läbimõõduga koogivormi.
Puru tegemiseks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, sool ja kaneel. Lisa tükeldatud või ja sega purutaoliseks massiks. Pudista koogile ja küpseta 175 °C ahjus suurt kooki 50 minutit ja väiksemaid 30 minutit. Jahuta veidi ja serveeri vanillijäätisega.
(Angeelika Kangi raamatust «Maailma parimad magustoidud»)