Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tira mi su - tõsta mind üles

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tiramisuklassika: ehkki Angeelika Kang on katsetanud kõige erinevamaid tiramisusid, on tema lemmikuks ikkagi klassikaline variant.
Tiramisuklassika: ehkki Angeelika Kang on katsetanud kõige erinevamaid tiramisusid, on tema lemmikuks ikkagi klassikaline variant. Foto: Corbis / Scanpix

Rannahooaeg on alles kaugel ja pimedad õhtud kutsuvad vägisi magusaga patustama. Üks ilmakuulsaid magustoite, itaallaste tiramisu, on kindlasti meeli turgutavat magusapattu väärt. 

 Suus sulav tiramisu on üks taevalikumaid magustoite. Selle nimigi tõstab teid ju vaat et taevastesse kõrgustesse – itaalia keeles tähendab tira mi su tõsta mind üles.

Üks tiramisu-kirest nakatunuid on ka Angeelika Kang, kes äsja selle tõestuseks tiramisust ja sellest maiusest oma köögikatsetuste varal sündinud tuletistest suisa raamatu kokku pani – «Tiramisu» on värvikas ja maitsekirev rännak tiramisude maailma, mille lõpuosas pakub autor üllatuseks välja ka mõned soolased tiramisud, mida on samuti vahva kas või mõnel kodusel kokteilipeol pakkuda. Näiteks saab kuulsa magusroa stiilis valmistada kitsejuustu ja päikesekuivatatud tomati tiramisut. Ent põnevad ja uudsed on ka lavendli- või ka rohelise tee tiramisu.

Oma esimese tiramisu tegi Angeelika kodujuustu ja Merevaigu sulajuustu segust ning isetehtud biskviidist, immutamiseks tarvitas ta kanget kohvi ja brändit. Igatahes oli see kaugel tema praegustest tiramisudest, sest 1990. aastate alguses ei osatud Eestis toorjuustust ja mascarpone’st või ka spetsiaalsetest Savoiardi küpsistest veel unistadagi.

Pisut aega edasi tulid aga juba Itaalia- reisid, kus naine ahmis enese sõnul seda imelist, kuid lihtsat maiust kõikjal, kus võimalik. Ühes Toscana mägirestoranis saadud kogemus aga õpetas talle, et dessert ei peagi ilmtingimata külmas veetma tervet ööd.

Magusroog oli otsa saanud ja perenaine tõttas kööki uut valmistama – «Kümne minuti pärast lauale toodu oli üks parimaid, mida olen saanud. Kõik sõltub valmistaja oskustest ja heast toorainest,» tõdeb Angeelika.

Praeguseks on maailmas leiutatud sadu tiramisu variante. Selle kõige klassikalisema ja ehedama tarvis on aga kindlasti vaja Itaalia pehmet toorjuustu mascar-pone’t, espressot või ka kanget kohvi, vanillikauna või naturaalset vanillisuhkrut, samuti mune ning piklikke ja õhulisi Savoiardi küpsiseid. Õrna maitsevärvi lisamiseks sobivad Amaretto, Cointreau, Grand Marnier vm liköör.
Alljärgnevad retseptid pärinevadki trükivärskest uudisraamatust.

Katseta koos maasikaga

Itaalia tiramisu
Itaalia klassika, milles on kasutatud keeva suhkrusiirupiga vahustatud munakollaseid. Selline meetod peaks peletama ka nn toore muna hirmu. Maasikad on boonuseks ja annavad meeldivat värskust.

Kuuele
•    1,25 dl suhkrut
•    4 sl vett
•    3 munakollast
•    0,5 dl espressot
•    400 g mascarpone’t
•    1 dl vahukoort
•    150 g Savoiardi küpsiseid
•    200 g maasikaid
Immutamiseks
•    4 dl espressot
•    3 sl kohvilikööri
Peale
•    2 sl kakaopulbrit
•    1 sl peeneks jahvatatud espressopulbrit
Kuumuta väikeses kastrulis suhkur ja vesi keemiseni. Kui suhkru on lahustunud, tõsta tulelt.
Pane munakollased suurde kaussi ja nirista pidevalt vahustades juurde suhkrusiirup. Vahusta, kuni munavaht on hele, tihke ja jahtunud. Lisa 0,5 dl espressot ja mascarpone ning vahusta ühtlaseks.

Vahusta eraldi nõus vahukoor ja lisa mascarpone-vahule.
Sega madalas kausis 4 dl espressot ja kohviliköör.
Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvi-liköörisegusse ja lao tihedalt madala ahjuvormi põhja. Kata poole mascarpone-kreemiga ja poolitatud maasikatega. Lao peale teine kiht immutatud küpsiseid ja kata ülejäänud mascarpone-kreemiga.

Kata vorm toidukilega ja lase külmkapis maitsestuda vähemalt kaks tundi kuni üle öö. Serveerimisel raputa üle kakao- ja kohvipulbri seguga. 

Ka lahjemalt


Kohupiimatiramisu
Kaheksale
Klassikalise tiramisu tunduvalt lahjem variant, kus osa mascarpone’st on asendatud kohupiimaga. Värskust annavad vahele raputatud värsked või külmutatud marjad.
•    400 g kohupiimapastat
•    200 g mascarpone’t
•    2 dl tuhksuhkrut
•    1 tl vanillisuhkrut
•    4 dl vahukoort
•    2 sl Amaretto likööri
•    150 g Savoiardi küpsiseid
Immutamiseks
•    3 dl espressot
•    0,5 dl Amaretto likööri, kohvilikööri või brändit
Peale
•    kakaopulbrit
Vahusta koor. Sega omavahel kohupiim, mascarpone, tuhk- ja vanillisuhkur, liköör ja vahukoor. Sega ka espresso ja liköör.
Tõsta neljandik kohupiimasegust kausi põhja. Kasta küpsised ükshaaval kohvisegusse ja lao kohupiimasegule. Tee nii mitu korda, kuniks jätkub küpsiseid ja kreemi.
Kata kauss toidukilega ja hoia külmkapis vähemalt kuus tundi kuni üle öö. Serveerimisel puista peale kakaopulbrit.

Klassikaline tiramisu

Tõeliselt suur tiramisu, mida jätkub ka suuremale seltskonnale. Ilusama tulemuse saavutamiseks pritsi pealmine kiht läbi kondiitripritsi.
Kaheteistkümnele
•    9 munakollast
•    1 tl vanillisuhkrut
•    4 dl suhkrut
•    1 dl vett
•    500 g mascarpone’t
•    4 dl vahukoort
•    500 g Savoiardi küpsiseid
Immutamiseks
•    7 dl espressot
•    siirupit (1,5 dl vett + 1,75 dl suhkrut)
Vahele ja peale
•    kakaopulbrit
Vahusta munakollased ja vanillisuhkur heledaks vahuks. Kuumuta kastrulis vesi ja suhkur keemiseni ning keeda viis minutit. Nirista ettevaatlikult ja pidevalt vahustades munakollasevahu hulka. Vahusta veel viis minutit, kuni kreem on hele ja tihke. Jahuta täielikult ning sega juurde mascarpone ja vahustatud koor.

Siirupi valmistamiseks pane kastrulisse vesi ja suhkur ning kuumuta keemiseni. Keeda viis minutit ja tõsta tulelt. Jahuta ja sega espressoga.
Kasta küpsised ükshaaval kohvisegusse, vooderda nendega serveerimisnõu põhi ja kata kreemikihiga. Sõelu peale kakaopulbrit. Tee nii veel kolm kihti või kuni aineid jätkub – see sõltub vormi suurusest.
Kata toidukilega ja hoia külmkapis vähemalt kuus tundi kuni üle öö. Serveerimisel puista peale kakaopulbrit.

Märksõnad

Tagasi üles